Student - 29 oktober 2015

Mortierstraat 14B - Motivatie

Wat voorafging: Willem-Jan houdt zijn reputatie als eeuwige student hoog. Verder heeft hij, na een lange crush op Bianca, een leuk meisje ontmoet tijdens de sportnacht.

Mortierstraat wall.jpg

Wát ga je doen?’ proestte Derk, toen ze aan het ontbijt zaten. ‘Naar de uni om te studeren,’ zei Willem-Jan. De tentamenweek kwam er weer aan, en hij hoopte een aantal herkansingen eindelijk in te koppen.

Hij wist zelf ook wel dat hij niet als studiebol bekend stond, maar het irriteerde hem dat Derk en Fillipo hem zo uitlachten. ‘Als ik me er echt toe zet, kan ik best een tentamen halen hoor!’

‘Oké, weet je wat?’, zei Derk, ‘als jij je herkansing in één keer haalt, dan ehm...’, hij keek even rond door de keuken, ‘doen Filippo en ik een maand lang je afwas. Zo niet, dan doe jij die van ons. Een beetje extra motivatie.’ ‘Deal!’, zei Willem-Jan.

Een paar uur later zag hij het echter niet meer zo zonnig in. Hij zat in de bieb waar hij al eeuwen naar dezelfde opgave staarde, en snapte er met de minuut minder van. Nadat hij na de honderdste poging weer verkeerd uitkwam, gooide hij gefrustreerd zijn pen weg.

‘Au!’ Willem-Jan keek op en herkende die sproeten maar al te goed. Het was het meisje dat hij op de sportnacht had leren kennen. Hij vergat het studeren meteen. ‘Alles goed?’ vroeg hij geschrokken. Ze keek hem aan en zei met een glimlach: ‘Ja hoor, ik kan wel tegen een stootje. Maar met jou gaat het blijkbaar minder?’

Willem-Jan voelde zijn zenuwen afnemen en moest nu zelf ook lachen. ‘Ja, ik heb eind deze week een herkansing, en het gaat hem echt totaal niet worden.’ Hij aarzelde even. ‘En naast punten staat er helaas ook een maand afwas op het spel.’ Ze liep naar zijn tafel. ‘Weddenschap? Daar wil ik graag mee helpen.’ Ze schoof aan en Willem-Jan voelde zich rood worden.

‘Oh, dit heb ik vorige periode nog gehad, zei ze, terwijl ze zijn boeken pakte. Hij staarde haar verbaasd aan. Het meisje zag zijn blik. ‘Ik ben Michelle. Zal ik je helpen? Ik had een acht ervoor.’ Ze bloosde, waardoor hij haar nog leuker vond.

Twee weken later kwam hij tevreden de woonkamer binnen gestapt, met een afwasborstel en een paar handschoenen in zijn hand. ‘Here you go!’ Hij drukte ze triomfantelijk in Derks en Fillipo’s handen. ‘Je hebt het gehaald?’, vroeg Derk stomverbaasd. ‘Ja, met een acht! Je had gelijk, het was gewoon een kwestie van een beetje extra motivatie.’

Tekst: Liza van Kapel