Nieuws - 26 maart 2010

Moore pleit voor groener plastic

Midden in de Stille Oceaan drijft een reusachtig plastic continent. Opruimen kan niet, voorkomen wel, zegt de ontdekker van de afvalberg Charles Moore. En Nederland moet daar het voortouw in nemen.

Charles_Moore.jpg
De Amerikaanse oceanograaf Moore was vrijdag te gast bij Wageningen UR om zijn visie toe te lichten. In een bomvolle grote collegezaal in Forum draaide de zeezeiler annex activist zijn praatje af. Met verontrustende foto's van de bergen plastic rommel die tegenwoordig in de magen van vissen en vogels wordt aangetroffen. Moore ontdekte 'zijn' continent in 1997 tijdens een van zijn zeiltochten op de Stille Oceaan. De plastic soep, zoals hij het beeldend noemt, heeft een omvang van 34 keer Nederland. En er zijn er meer. Alle zeeën en oceanen kampen met een groeiende vervuiling met plastic. Moore heeft er zijn levenswerk van gemaakt om het probleem op te lossen.
Conferentie
Moore is deze week in Nederland om zieltjes te winnen. 'Nederland is het enige land dat het probleem internationaal onder de aandacht brengt. Nederland is leidend op dit vlak', vindt Moore. En daar maakt hij graag gebruik van. Zo wordt door onderzoekers en bedrijfsleven hard gewerkt aan een internationale conferentie over de plasticvervuiling in 2012. Om het probleem en de mogelijke oplossingen eens goed op de kaart te zetten.
Bij oplossingen moet je overigens niet denken aan het opruimen van het continent. 'Dat kan niet. Mensen die zeggen van wel, zijn geen zeelui. De zee is zó groot, daar hebben de meeste mensen geen idee van.' Alleen voor grote stukken plastic, voor netten of kratten, is opruimen volgens Moore misschien een optie. Maar het gros van het plastic is te klein om op te ruimen.
Afbreekbaar
Afval voorkómen daarentegen kan wel. Simpelweg door andere plastics te maken. Geen plastic is volgens Moore geen optie. 'Dit is het Plastic Tijdperk. Plastic is overal. Maar waarom maken we plastic dat vele malen langer meegaat dan dat we het gebruiken', vraagt hij zich af. Moore pleit voor plastic dat herbruikbaar is, plastic zonder giftige stoffen en plastic dat afbreekbaar is. Hij noemt dat de 'steady-state economy'.
Drijvend plastic is overigens maar een deel van het probleem. De meeste soorten plastic zijn zwaarder dan water en zinken dus naar de bodem. 'Dat probleem zou wel eens nog groter kunnen zijn dan het drijvende continent', erkent Moore. 'Volgens Amerikaans onderzoek is ongeveer de helft van het plastic dat in zee terecht komt licht. Maar we weten het gewoon niet.'