Nieuws - 13 juni 2002

Mono of poly: foliumzuur is foliumzuur

Mono of poly: foliumzuur is foliumzuur

Alle vormen van foliumzuur zijn even goed voor vrouwen. Dat ontdekte ir Alida Melse toen ze bij ongeveer 2500 proefpersonen onderzocht wat voor foliumzuur ze binnenkregen en hoeveel van deze vitamine in hun bloed zat.

"Via onze voeding krijgen we twee verschillende soorten foliumzuur binnen", zegt de promovenda. "De monoglutamaat- en de polyglutamaatvariant. In het bloed zie je alleen de eerste versie. Daarom dachten sommige wetenschappers dat de mono-versie wel eens makkelijker zou kunnen worden opgenomen dan de andere." Sommige supplementenfabrikanten hebben dat gegeven gebruikt in hun campagnes, en beweerden dat hun preparaten 'beter' waren dan groenten en fruit, omdat ze alleen de makkelijk opneembare versie bevatten.

De monovariant zit vooral in supplementen, brood en vlees. Ongeveer eenderde van de dagelijkse hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt bestaat uit die versie. Veel belangrijker is de polyversie uit groenten en fruit, die door enzymen in de darm moet worden omgezet in de mono-variant.

Bij de vrouwen in Melse's onderzoek was er geen verband tussen het soort foliumzuur en de concentratie ervan in het bloed. Bij de mannen wel: hoe meer monoglutamaat ze binnenkregen, des te hoger was de concentratie. "De mannen in mijn onderzoeken dronken meer alcohol", zegt Melse. "Dat zou het verschil wel eens kunnen veroorzaken." Hoe dat verband ligt, heeft ze niet onderzocht.

De promovenda werkt aan een proefschrift over de opneembaarheid van foliumzuur. Dit deelonderzoek is gepubliceerd in de juni-editie van de Journal of Nutrition.

Foliumzuur vermindert bij zwangere vrouwen de kans op kinderen met een open ruggetje. Bij volwassenen stimuleert het de afbraak van het eiwit homocyste?ne, dat op een nog onduidelijke manier hart- en vaatziekten bevordert. Ook lijkt de vitamine de kans op darmkanker te verminderen. | W.K.