Nieuws - 22 september 2014

Money, money, money

Soms, heel af en toe, kan het snel gaan in de politiek. Een bewijs daarvan konden we afgelopen dagen zien. Op donderdag 11 september startte Tijs Breukink een lobbycampagne om het ministerie van Economische Zaken (EZ) eindelijk zo ver te krijgen de 2-procentregel te schrappen.

Deze inmiddels verguisde regel was ooit hét redmiddel om Wageningen niet ten onder te laten gaan aan dalende studentenaantallen. Nu de universiteit de afgelopen jaren telkens met een tiental procent groeit zorgt deze regel er voor dat het WU-budget maximaal 2% per jaar stijgt.

Op 12 september werden er kamervragen gesteld over de kwestie, waarna EZ zich op 15 september haastte te verklaren dat de financiering van de universiteit best prima werkt en dat daar niets aan hoeft te veranderen. Op 17 september speelde Breukink zijn volgende kaart door meerdere groene onderwijsbestuurders aan de bel te laten trekken. En door achter de schermen de lobby op te voeren, vermoed ik. Tijdens de algemene beschouwingen blijkt opeens dat premier Rutte wél een cadeautje in petto heeft: de financiering van groene instellingen wordt gelijk getrokken met andere instellingen en ‘het probleem’ wordt opgelost. Dat is dan toch maar mooi binnen een week geregeld. Een sterk staaltje uigekiende lobby!

De vraag is of we niet blij gemaakt worden met een dode mus. De premier had het over ‘bezuinigingen terugdraaien’, het lijkt mij dat de 2% regel daar niet onder valt. Arie Slob (CU) verklaarde desgevraagd via Twitter dat dit zeker wel het geval is. Arie mag dan bij de constructieve oppositie horen, de mannen die het echt moeten doen heb ik nog niks horen zeggen. Vooralsnog lijkt het me goed dat de druk op de ketel blijft en de lobby niet gestaakt wordt. Eerst zien, dan geloven.

Twitter: @JanWillemK