Organisatie - 7 november 2019

Moment of truth for the Aula

tekst:
Roelof Kleis
1

November is set to be a tense month as decisions are made on the future of the Aula. Will the iconic building become part of a cinema complex or a venue for political debate like De Balie in Amsterdam?

The Aula and surroundings in 1948. The current parking area next to the Aula used to be a bus station.

The final decision lies with the WUR as owner of the Aula and the former university library building behind it. On Monday 18 November at 19.30, WUR will hold an information evening during which both plans will be presented. The meeting will take place in the Aula of course – the building at the centre of the debate – and the intention is to sound out the opinions of stakeholders and other interested parties.

Important and difficult decisions need to be made. The two developers – BOEi/Van Swaay and the Noordereng Groep – have very different plans for the Aula and its surroundings. BOEi plans to turn the Aula into a cultural centre as part of the new building that the Heerenstraattheater plans to construct next door. Noordereng would like to turn the Aula into a venue for debates on food, peace and security, fitting in with the local context of Food Valley, WUR and Wageningen as the ‘city of liberation’.

Noordereng Groep has plans to turn the Aula into a venue for debate on food, peace and security. © DP6 Architectenstudio

Gerben Kuypers, spokesperson for Noordereng Groep, has set his sights high. He would like the Aula to become a centre for debate like De Balie in Amsterdam. In this plan, the former library will be turned into a 42-room hotel providing accommodation for people attending the events. The reading room on the ground floor will become a ‘sitting room’ for year clubs, study associations and PhD students. In the open space between the Aula and the library a glasshouse building will be constructed to house a café-restaurant for the venue.

BOEi/Van Swaay’s idea is to turn the Aula into a cultural centre as part of a new cinema complex. Illustration BOEi/Van Swaay

The BOEi/Van Swaay team have totally different ideas. They have developed four large-scale plans for the property. One of the alternatives will be chosen in the coming month and will then become the contender in the contest with Noordereng’s debating centre. The views and responses of local residents and the general public will be listened to in the decision-making process. Housing, moving the Heerenstraattheater from its current location, and extending Hotel De Wereld are the ingredients in all four plans.

The cinema – consisting of four 50-seat auditoriums – will be located underground in BOEi’s plans, as will the parking space. The amount of housing included in the plans varies from a ten-storey tower block, a block of houses sited where the car park is now, to converting the old library. A building containing 30-35 rooms will be constructed behind the listed Hotel De Wereld.

After both sets of plans have been presented to the audience on 18 November, WUR and Wageningen municipality will cast their vote, with WUR having the final say. So far the two parties have been unable to reach agreement about the development plans. WUR’s preference was for a debating centre, while the municipality opted for the cultural centre. To break the deadlock, both contenders were asked to develop or revise their plans. In response to this BOEi came up with completely new ideas.

Re:acties 1

• Oskr F. R.

The Aula building should be kept as a Wageningen University icon! Hundreds of PhD defenses have occurred there. What Will happen with New defenses? The athmosphere of academic accomplishment that the Aula offers is unique in Wageningen. I hope Louise Fresco reconsiders, or that she takes such factors associated to academic tradition into consideration.

Reacties 5

• Pieter

Ik woon in de buurt en er is met Ceres naast de aula al meer dan genoeg "reuring" in de straat. De plannen van Noordereng Groep hebben sterk de voorkeur van de buurtbewoners.

• Mayke Stroeken

De plannen van Boei/ Van Swaay creëren naar mijn idee veel meer verbinding tussen zowel bedrijfsleven, toeristen, studenten (young professionals) , Wageningers en de binnenstad. Ik zie het als een bruisende plek voor me; waar cultuur, historie en het diverse karakter van Wageningen elkaar juist ontmoet. Denk dat deze plek een mooie aantrekkingskracht uitoefent op de binnenstad. Beetje reuring, mag naar mijn idee wel! #Spiceupthistown

• Johan van Woggelum

Eindelijk zou de kans daar liggen, een cultuurhuis in breedste zin van het woord. Muziek, oefenruimtes, dans, theater, podium. Maar nee, het moet een debatcentrum worden. Goed zo... dat zal de levendigheid van de stad goed doen hoor! En dan de 4 bioscoopzalen. Jemig, we hebben al twee locaties in Wageningen... Dit gaat 'm niet worden in Wageningen: Ooit een stad van creativiteit, cultuur en levendigheid, zakt langzaam in elkaar en we vinden het eigenlijk allemaal wel best zo.

• Emiel van Berkel

Ik denk dat Wageningen geen stad is voor megalomane plannen die het huidige karakter van de stad geweld aandoen. Pas de veranderingen in in een beheersbare omgeving, haalbaar èn betaalbaar!!

• A.Braaksma

Naar mijn mening is het plan om een woontoren in die setting te realiseren niet juist. Buiten het feit dat het stedebouwkundig niet aansluit bij de huidige bebouwing, ook de verkeersdruk die voor en naast de aula ontstaat is op die plek (volstrekt?) onhoudbaar. Nu al kan op de arboretumlaan hoek gen.foulkesweg het volledig vast staan met auto’s en in de omliggende straten als er bv een begrafenis is vanuit de kerk, ouders die hun kinderen brengen en halen naar de Vrije school. En dat nog veel intenser op een weggetje naast de aula? In een bocht van de doorgaande weg?
    Verder vraag ik me af wie voor de kosten opdraait als de exploitatie failliet gaat. Want ik heb mijn twijfels daarover.