Nieuws - 19 november 2009

Molensteen

De dagen van de gratis studiebeurs zijn geteld, want te duur. Daar zijn alle politieke partijen, behalve de SP, het over eens. Was het te mooi om waar te zijn?

Wouter Bos zei: 'De slager op de hoek betaalt nu mee aan de opleiding van een advocaat, dat is perverse solidariteit.' En dat uit de mond van een linkse politicus. Toegegeven, een aantal studenten, bijvoorbeeld zij die leren voor kunstenaar, gaat later bar weinig bijdragen aan de samenleving en de slager op de hoek op economisch gebied. Maar verder betaalt de student van nu braaf terug wat hij gekregen heeft door de aard van het belastingstelsel. Niet genoeg, vindt de politiek, het surplus aan belasting dat de academische bevolkingslaag betaalt compenseert blijkbaar niet voor de 4 miljard die het huidige studiefinancieringssysteem jaarlijks kost.
Het alternatief dat het meeste aanhangers lijken te hebben komt uit de hoek van de VVD: het sociale leenstelsel. De stufi wordt in dit stelsel een lening die afgestudeerden geleidelijk terugbetalen tegen een (lage) rente die afhankelijk is van het inkomen. Als je uitgaat van het gemiddelde van 937 euro per maand dat Nibud berekent plus 167 euro collegegeld per maand, kom je bij vier jaar studeren uit op een molensteen van zo'n 45.000 euro. Zo snel mogelijk afdokken, als het even kan, want dat bedrag groeit gestaag. Een academicus heeft gemiddeld een bruto startsalaris van ongeveer 2.200 euro per maand. Ik zit helemaal niet te wachten om een bedrag te lenen dat nu echt niet te overzien is. Vooralsnog heb ik, uit leenangst, nooit een cent meer dan de basisbeurs ontvangen, en dat wil ik graag zo houden. Dan maar iets krapper leven en een bijbaan, en gelukkig zijn mijn ouders zo goed om af en toe een helpende hand toe te steken. Dat geluk heeft niet iedere student. Als pappa en mamma niets bijdragen wordt studeren met het sociale leenstelsel niet meer te betalen, en wordt het, net als vroeger, een voorrecht van de elite