Nieuws - 21 april 2016

Mol reikt onderwijsprijzen uit

tekst:
Linda van der Nat

De coördinatoren van de dertig best beoordeelde vakken ontvingen vandaag een onderwijsprijs. Uit handen van rector magnificus Arthur Mol kregen ze een beeldje van een zaailing en 1000 euro, te besteden aan het onderwijs.

Kees van Veluw kreeg de Onderwijsprijs voor zijn vak Ecological design & permaculture. Foto: Daniel Wiersma.

Buiten scheen de zon, maar ook binnen in Impulse werden er mensen in het zonnetje gezet. Rector magnificus Arthur Mol noemde de docenten ‘terechte winnaars’. Uit de vakevaluaties van de studenten, op wiens oordelen de onderwijsprijzen zijn gebaseerd, bleek dat de coördinatoren de studenten ook enthousiast hadden weten te maken voor de moeilijke of minder tot de verbeelding sprekende vakken. Veel prijswinnende vakken hadden beoordelingen als ‘heel uitdagend’, ‘leerzaam én leuk’ en ‘intensief, maar boeiend’. Een van de studenten noemde het vak Research master cluster for Animal sciences het ‘beste vak van mijn hele WUR-carrière’.

De Onderwijsprijzen werden dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Doorgaans zijn er prijzen te verdienen in drie verschillende categorieën: de inleidende vakken, de meer verdiepende vakken en de speciale vakken, zoals capita selecta. Dit jaar was er voor het eerst een prijs voor vakken met meer dan vierhonderd studenten.  Het vak Advanced statistics van Evert Jan Bakker, met 676 studenten, werd als beste beoordeeld. Bakker kreeg een iets grotere zaailing dan Gosse Schraa, die met Microbiology & biochemistry (457 studenten) ook in de prijzen viel.

Ook de allerbesten in de overige categorieën kregen een iets groter beeldje dan de rest. Het beste inleidende vak was het vak 'Policy, people and resources in comparative perspective' van Jessica Duncan, dat door studenten wordt gewaardeerd om de gedetailleerde feedback en de excellente docenten. Winnaar in de categorie beste verdiepende vak was Field training Geosciences, gecoördineerd door Jeroen Schoorl. Twee jaar geleden hoorde hij ook al bij de winnaars. Het beste speciale vak was Ecological design & permaculture van Kees van Veluw. Een bijzondere prestatie, aldus Mol, aangezien het optionele vak voor het eerst gegeven werd. ‘Je hebt blijkbaar een hele hoop studenten weten te raken.’ Van Veluw is naast docent ook columnist bij Resource.

De meeste coördinatoren waren aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Degenen die er niet waren, hadden inmiddels een andere baan, vaak in het buitenland. ‘Een verlies voor ons als universiteit, maar verandering is goed voor je carrière’, aldus Mol daarover. Tegen de overige docenten grapte hij:  ‘En het geeft  jullie meer kans om volgend jaar te winnen.’