Organisatie - 7 april 2015

Mol favoriet als rector in Resource-enquête

tekst:
Albert Sikkema
1

Arthur Mol, Louise Vet en Johan van Arendonk zijn de favorieten bij de Resource-lezers om de nieuwe rector magnificus van de universiteit te worden. Dat blijkt uit de enquête van Resource, waarop de afgelopen week 135 stemmen werden uitgebracht.

Van de meest kansrijke kandidaten om Martin Kropff op te volgen, krijgt Arthur Mol (hoogleraar Milieubeleid) de meeste stemmen: 30 procent. Daarna volgen Louise Vet (hoogleraar Evolutionaire Ecologie) met 24 procent van de stemmen en Johan van Arendonk (hoogleraar Fokkerij en Genetica) met 20 procent. Of deze hoogleraren gesolliciteerd hebben op de functie en zin hebben in de baan, is onbekend.

De andere kandidaten op het lijstje van Resource vallen minder in de smaak van de websitebezoekers. Raoul Bino krijgt 10 procent van de stemmen, Ruud Huirne 4 procent en Tiny van Boekel 11 procent. De laatste is in elk geval geen kandidaat om Martin Kropff op te volgen, want hij is voorzitter van de selectiecommissie die de beste kandidaat of kandidaten gaat voordragen aan de raad van toezicht van Wageningen UR. De toezichthouders benoemen de nieuwe rector, tevens bestuurslid van DLO, uiteindelijk.

Naar verwachting vindt de benoeming plaats in mei, voordat Martin Kropff afscheid neemt van Wageningen UR. Kropff  begint op 1 juni als bestuurder van het internationale onderzoeksinstituut CIMMYT in Mexico.

Re:acties 1

• Piet Boonekamp

In de laatste Resource stond een top 5 lijstje voor de opvolging van Martin Kropff, tot stand gekomen vanuit de gonzende koffiegesprekken. Maar op de Resource-site wilde niemand reageren met argumenten. Vandaar mijn reactie, want argumenten heb ik zeker.
    Het profiel van de RvT is duidelijk: men zoekt als lid van de RvB primair een rector, dus een hoogleraar die in onderzoek en onderwijs tot de allerbeste behoort en ook binnen de universiteit breed gedragen bestuurlijke eigenschappen heeft. Voor onderzoek denk ik dan aan de categorie Spinoza laureaat. Voor onderwijs denk ik aan een hoogleraar die internationaal school heeft gemaakt: studenten komen vanuit binnen- en buitenland die daarna uitwaaieren om dit unieke Wageningse gedachtengoed te verspreiden. En voor organisatie aan een hoogleraar die binnen de universiteit het vertrouwen heeft met visie en goede argumenten besluiten te kunnen nemen tot nut van het algemeen. In het lijstje kom ik uiteraard niemand tegen die aan alles voldoet, maar wel een enkele die ver komt.
    Maar ik lees nu in Resource dat hij/zij ook DLO erbij moet doen. Wat een onzin, want DLO komt letterlijk met geen woord in de gehele profieltekst voor! En de RvT zal zeker goed overdacht hebben dat je de universiteit niet kunt opschepen met een kandidaat die aan de hoogsste eisen moet voldoen van de drie genoemde academische criteria, en ook nog DLO moet trekken. Dit geeft te veel water in de wijn en dat kun je de universiteit niet aandoen. En je kunt het DLO ook niet aandoen, dat er een rector komt die DLO er een beetje bijdoet. Gezien het strakke profiel dat de RvT heeft opgesteld zal men naar mijn mening naar het volgende streven: de huidige vacature wordt volgens de hoogste universitaire eisen ingevuld. Voor DLO wordt een andere oplossing gekozen: óf de portefeuilles van de twee ander leden van de RvB worden herkaveld zodat één volledig DLO onder zich neemt, óf er wordt een 4e lid aangezocht speciaal voor DLO.
    Zowel de universiteit als DLO zijn te essentieel voor Wageningen UR om tot een andere oplossing te komen.
    Piet Boonekamp, Plant Sciences Group