Organisatie - 29 mei 2020

Mol: ‘Eerstejaars krijgen komend studiejaar voorrang op campus’

tekst:
Albert Sikkema
5

WUR wil komend studiejaar kleinschalig onderwijs op de campus aanbieden, waarbij studenten in groepjes werken en veel interactie hebben met docenten.

©Selfie Arthur Mol

Eerstejaars en buitenlandse studenten krijgen daarbij voorrang. Naast de online colleges, doen studenten 25 tot 30 procent van hun tijd werkgroepen, practica en kleinschalig intensief onderwijs op de campus, verwachten rector magnificus Arthur Mol en onderwijsdirecteur Arnold Bregt. Ze ontwikkelen scenario’s voor hoe de campus weer open kan.

Practicum
‘We willen in elk geval ook dat de afstudeervakkers die proeven moeten doen op de campus terecht kunnen’, zegt Mol. ‘Daarvoor moeten we de werk- en practicumruimten op campus aanpassen, zodat de studenten anderhalve meter uit elkaar zitten.’ Ook komen er looprichtingen in alle gebouwen en krijgen de practicumzalen een derde van de normale capaciteit, zegt Mol. ‘De bibliotheek en kantines gaan waarschijnlijk weer open in het nieuwe studiejaar, maar daarbij begrenzen we de plekken.’ Eerstejaars en buitenlandse studenten krijgen voorrang, omdat zij het Wageningse onderwijsmodel nog niet kennen en onder de knie moeten krijgen.

Medewerkers
Ook wil het bestuur geleidelijk weer meer personeel toelaten op de campus. Daarbij krijgen promovendi, medewerkers die een lab nodig hebben en personeel met een sociale indicatie voorrang. ‘We willen toe naar een corona-exit-strategie waarbij we medewerkers gefaseerd en roulerend toegang tot de campus geven.’


Digitaal vragenuurtje
Heb je vragen over dit onderwerp? Mail ze aan Resource, naar resource@wur.nl.

Wij organiseren een digitaal vragenuurtje met Arthur Mol en Arnold Bregt op maandag 8 juni die je kunt bijwonen. Nadere informatie daarover volgt.

Lees hieronder het hele interview:

Re:acties 5

 • Tabea

  Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren met de studenten die in februari zijn begonnen. Ze hebben ook maar 1 maand op de campus doorgebracht en velen van hen kennen de stad en de campus nog nauwelijks. Ze hebben ook zeer beperkte mogelijkheden gehad om vriendschappen op te bouwen in deze tijd en velen van hen voelen zich erg geïsoleerd. Mogen ze in september terug naar de campus met de nieuwe studenten?

  Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

  Reageer
 • albert

  Student, dank je. Zou je de vragen nog iets kunnen toelichten, zodat we ze kunnen voorleggen? Je mag me ook een mailtje sturen met je toelichting, naar resource@wur.nl

  Reageer
 • Student

  Bedankt voor uw reactie en de moeite meneer Sikkema.

  Ik ben over het geheel eigenlijk zeer tevreden hoe WUR alles heeft aangepakt en communiceert naar haar studenten.
  Maar wat ik persoonlijk een beetje miste tot dusver, is de dialoog (ook tussen studenten en de raad van bestuur) die aan het begin van het academisch jaar is geopperd. Ik vind het erg goed dat daar nu aandacht voor is.

  De volgende punten zou ik graag willen bespreken:
  - De huidige openingstijden van Forum
  - De beschikbaarheid van plekken in de Forum en Leeuwenborch bibliotheek in het academisch jaar 2020-2021
  - Het welzijn en het sociale contact van studenten

  Reageer
 • albert sikkema

  Student, wat wil je dan bespreken met de rector? Noem even wat punten die je wilt bespreken.

  Reageer
 • Student

  https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/26/zijn-wij-dan-nu-de-verloren-generatie-a4000833

  Ik mis de dialoog ook, zoals genoemd in bovenstaand artikel. Ook bij de WUR vind ik dat er weinig inspraak is voor studenten op alles wat er gaande is omtrent de crisis.

  Reageer

Re:ageer