Nieuws - 3 oktober 2019

Mogelijk trolleybussen op de campus

tekst:
Roelof Kleis

De busbaan op de campus krijgt mogelijk een bovenleiding voor trolleybussen. Door die aanpassing kunnen trolleybussen gaan pendelen tussen Arnhem, Wageningen en Ede.

© Shutterstock

De tijd dat trolleybussen alleen op trajecten met een bovenleiding kunnen rijden, is voorbij. Dankzij accu’s die opladen tijdens het rijden, kunnen de bussen ook trajecten afleggen zonder bovenleiding. Dat opent mogelijkheden voor uitbreiding van het netwerk van trolleybussen. De Rijnlijn van Arnhem naar Ede, via Wageningen en de campus, is zo’n traject dat daarvoor in studie is.

Batterijen
Om te beproeven wat er mogelijk is, heeft vervoerder Connexxion de route onlangs gereden met een speciaal uit Zwitserland overgekomen trolleybus met de nieuwste batterijen aan boord. ‘Met succes’, zegt Hans Aldenkamp, projectleider van Trolley 2.0, een project van onder meer Connexxion. Heen en terug naar Wageningen is op dit moment al haalbaar. ‘De actieradius van zo’n bus is ’s zomers 34 tot38 kilometer. In de winter denken we 20 tot 25 kilometer te kunnen halen. Maar om ook Ede aan te doen, is meer nodig.’

De busbaan op de campus is de eerste optie om zo'n bovenleiding aan te brengen
Hans Aldenkamp

Volgens Aldenkamp is de Rijnlijn alleen haalbaar als er onderweg opgeladen kan worden. ‘Op het eindpunt Ede-Wageningen bijvoorbeeld, of onderweg tijdens het rijden onder een stukje bovenleiding.’ De busbaan op de campus is de eerste optie om zo’n bovenleiding aan te brengen. De bus rijdt daar langzaam genoeg om de batterijen weer op te laden. Aldenkamp: ‘En als dat stuk te kort is, zou je ook een deel van de Mansholtlaan kunnen gebruiken.’

Testritten
De lijn Arnhem-Ede is overigens niet de enige lijn die in beeld is. Er zijn ook testritten uitgevoerd naar onder meer Nijmegen, Dieren en Zevenaar. Busvervoer in Nederland moet over zes jaar elektrisch zijn. Met Trolley 2.0 haken de regionale vervoerders daarop in. Het project wordt mogelijk gemaakt door financiële steun van Europa, de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem.