Nieuws - 10 januari 2002

Mogelijk meer sluitingen studentenhuizen

Mogelijk meer sluitingen studentenhuizen

De Taartendoos is afgekeurd wegens brandgevaar

De aangekondigde brandweercontroles van studentenhuizen zullen in eerste instantie op vrijwillige basis plaatsvinden. Daarna achterhaalt de gemeente eigenaren die zich nog niet gemeld hebben. Naar verwachting zullen er panden dicht moeten omdat de huisbazen niet willen investeren in brandveiligheid.

De controles maken deel uit van de vergunning die huisbazen sinds een half jaar nodig hebben als ze een huis kamersgewijs verhuren aan vijf tot negen mensen. "Over een paar weken zullen via de gemeentepagina in de huis-aan-huisbladen de spelregels voor de vergunningaanvraag worden uitgelegd", aldus brandweercommmandant Van Leersum.

Adjunct-directeur Jan Harkema van de SSHW vindt het terecht dat nu alle eigenaren van grotere studentenhuizen aan de brandveiligheidseisen moeten voldoen. "De huur van onze kamers is ook hoger omdat wij wel aan alle eisen voldoen en onze onderhoudsverplichtingen nakomen", zegt hij.

Het is nog maar de vraag of alle eigenaren de noodzakelijke aanpassingen door zullen voeren. Zo hebben de bewoners van het afgekeurde studentenhuis De Taartendoos aan de Generaal Foulkesweg van hun huisbaas te horen gekregen dat hun huis per 1 mei leeg moet zijn. Ze zijn uitgekocht met een paar duizend gulden per persoon en nu op zoek naar nieuwe woonruimte.

Het zou Harkema niet verbazen als er meer huizen gesloten worden. "Hoewel alle panden verschillen, weten we uit eigen ervaring dat aan huizen in de binnenstad in de regel de nodige aanpassingen gedaan moeten worden. Particuliere eigenaren en beleggers die op winst uit zijn, zullen dit eerder achterwege laten."

Taartendoosbewoner Femke van Bree heeft intussen gemerkt dat het vinden van een nieuwe kamer in een studentenhuis moeilijker is geworden. "Maar ik ben nu 25 en ik heb echt geen zin meer om op een afdeling te gaan wonen." Voor een kamer in een grootschalig SSHW-complex als een sterflat is de wachttijd nu drie maanden. "Vanaf juli, als er weer nieuwe studenten komen, loopt de wachttijd echter verder op", aldus Harkema. | Y.d.H.