Student - 15 december 2011

Moet er een vuurwerkverbod komen?

Stelling: Vuurwerk afsteken is gevaarlijk en slecht voor het milieu. Het is tijd voor een verbod.

26-JenM-wit-BdG-8196.jpg

Marlies: Ik kan me goed voorstellen dat veel mensen een hoop plezier beleven aan het afsteken van vuurwerk. Helaas is lang niet iedereen in staat er verantwoord mee om te gaan, waardoor er ook grote nadelen aan kleven. Eerst en vooral natuurlijk alle gewonden, soms zelfs doden. Zeker niet onbelangrijk hierbij is dat deze slachtoffers lang niet altijd degenen zijn die het vuurwerk afstaken. Tel daarbij op de milieuschade en alle troep de dagen erna. Voor iets wat gewoon leuk is voor een aantal mensen, maar zeker niet noodzakelijk voor een goede oud & nieuw, wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Ik ben voorstander van georganiseerde vuurwerkshows (die dan waarschijnlijk ook nog eens een stuk mooier en professioneler zullen zijn). Zodat niemand met nieuwjaar in het ziekenhuis hoeft te liggen als gevolg van onverantwoord vuurwerkgebruik.
REACTIE JILLIS: Een overheidsmonopolie op vuurwerk lijkt me een zeer slecht idee. Gewonden en doden vallen meestal onder mensen die zelf vuurwerk gaan maken of er mee gaan prutsen. Een goede voorlichting voor de gewone consument en het zwaar bestraffen van afsteken van illegaal vuurwerk lijken me voldoende maatregelen. Zelf blijf ik gewoon op veilige afstand of ik blijf lekker binnen.

Jillis
: Een verbod op vuurwerk is -helaas- zo'n jaarlijks terugkerend discussieonderwerp. Waarom laten we niet lekker iedereen voor zich beslissen of hij/zij vuurwerk wil afsteken? De alternatieven voor vrije verkoop van vuurwerk zijn al helemaal niet best. Of het algeheel uitbannen van vuurwerk, of het door de overheid laten afsteken. Het eerste alternatief werkt niet, aangezien verboden zaken gewoon in de illegaliteit doorgaan met alle criminele praktijken op de koop toe. En het afsteken door de overheid vind ik krankzinnig. Dan moet ineens iedereen maar meebetalen aan vuurwerk, of je het haat of niet. Daarnaast is het natuurlijk volkomen krankjorum om als overheid honderdduizenden euro's uit te geven aan vuurwerk, terwijl op onderwijs, zorg en veiligheid wordt bezuinigd. Kortom, lekker iedereen die dat wil zijn rotje laten afsteken en de btw is weer mooi meegenomen voor de fiscus.
REACTIE MARLIES: Illegaal vuurwerk wordt nu ook al volop door Nederlanders gekocht. Bovendien wordt vuurwerk open en bloot op straat afgestoken, dus het opsporen van mensen die dit doen is niet erg moeilijk. Als overheid wat geld steken in iets leuks voor burgers lijkt mij niet zo'n probleem. Zo worden er ook jaarlijks duizenden euro's in het Wagenings Bevrijdingsfestival gestoken, om maar een voorbeeld te noemen.