Nieuws - 1 januari 1970

Moederotter doodgereden

Een van de otters in het uitzetproject in de natuurgebieden De Weerribben en De Wieden is op donderdag 18 juni doodgereden. Dat is volgens Alterra-onderzoeker drs Hugh Jansman des te meer reden om door te gaan met het uitzetten van otters. Volgende week gaan vijf otters ‘los’ in de Wieden.

Uit onderzoek van Alterra blijkt dat de aangereden otter een Tjechisch vrouwtje is dat drie jongen had geworpen en weer drie bevruchte eicellen droeg. Bij sectie op de moederotter vonden de onderzoekers littekens van drie placenta's. De melkklieren waren echter niet meer actief. Uit onderzoek van de uitwerpselen van de jonge otters bleek eerder al dat die op dit ogenblik minimaal zeven maanden oud zijn, een leeftijd waarop ze relatief goed voor zichzelf kunnen zorgen.
De aanrijding zet de huidige populatie otters onder druk. Nu zou de verhouding tussen de mannetjes- en de vrouwtjesotters vier op twee zijn geworden. Volgens Jansman is die idealiter vier op zes. ,,Anders loop je een groot risico dat de mannetjes wegtrekken op zoek naar vruchtbare vrouwtjes, en die zijn er dus niet.'' Volgende week worden vier Letse en een Poolse otter uitgezet in De Wieden, twee mannetjes en drie vrouwtjes. Daarmee is de geslachtsverhouding weer hersteld. | M.W.