Nieuws - 27 januari 2011

Modderploeteren in Tanzania

Goke Pieters op stage in Tanzania

28-Goke-Pieters-zelf.jpg
Wie? Goke Pieters (Master International Land and Water Management)
Wat? Onderzoeksstage naar ontwikkeling van door boeren zelf aangelegde irrigatiesystemen
Waar? Aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania
Waarom? Volgens de literatuur irrigeren de boeren illegaal en ik was benieuwd of dat echt zo is
'Op de mountainbike ploegde ik met mijn vertaler door de velden om boeren te interviewen en waterstromen in kaart te brengen. Er waren nauwelijks kaarten van het gebied en van de aangelegde irrigatiesystemen. Ik kwam erachter dat de irrigatie niet illegaal is, maar wel ongepland. De boeren kopieerden het nieuwe irrigatiesysteem dat benedenstrooms was aangelegd met harde arbeid en weinig technische snufjes. De regering wilde dat liever niet, maar de boeren hebben toch waterrechten gekregen.
Op een keer, toen ik zonder mijn vertaler op stap was, ging het regenen. Dan is plotseling alles anders: alle mensen verdwijnen en de weg van klei wordt een soort glijbaan. Ik strandde in de stromende regen in mijn regenponcho bij een rivier en ik wist niet waar ik die over moest steken. Een man kwam met een kapmes en drie bananentrossen uit de bosjes. Hij bood aan om mij door de stroompjes te dragen. Zoveel vriendelijkheid van een wildvreemde vond ik heel bijzonder.
Verder ben ik bevriend geraakt met een bewaker van het hostel waar ik woonde. Hij had zelf een dambord en stukken gemaakt van karton en doppen waarmee we elke avond speelden en ik steevast verloor. Als hij even weg ging om eten of drinken op te halen vroeg hij mij om op zijn geweer te passen.
Het beklimmen van de Kilimanjaro was wel het hoogtepunt. Een bizarre expeditie. Houten tafels en stoelen en verwarmde tenten worden bijvoorbeeld mee omhoog gedragen. Ik vond het klimmen helemaal niet zwaar. Alleen het laatste stuk. Dan loop je een poos langs een kraterrand. Door de hoogteziekte was ik heel vrolijk en niet heel geco├Ârdineerd. Ik liep huppelend en de gids omarmend naar boven, terwijl anderen aan het overgeven waren. Daar heb ik wel geluk mee gehad.
Achteraf blijkt dat ik mijn onderzoeksgebied gefotografeerd heb vanaf de Kilimanjaro. Op die foto kan ik zien welke gebieden ge├»rrigeerd worden, wat precies met mijn GPS metingen overeen komt. Ik had mezelf een hoop gedoe kunnen besparen.'  TdG