Organisatie - 16 november 2015

Minuut stilte voor Parijs

tekst:
Linda van der Nat
3

Wageningen UR hoopt dat alle studenten en medewerkers vandaag om twaalf uur een minuut stil zijn ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs van vrijdag.

In de hele Europese Unie wordt vandaag een minuut stilte in acht genomen en Wageningen UR neemt deel aan deze steunbetuiging. Medewerkers en studenten wordt gevraagd hun werkzaamheden en lessen tijdelijk stil te leggen. Ook hangen aan alle gebouwen op de campus de vlaggen halfstok.

‘Een terroristische aanslag op willekeurige burgers is iets dat de democratie in het hart raakt,’ zegt Simon Vink, woordvoerder van de raad van bestuur. ‘Het raakt ons, als universiteit, net als iedereen die weleens winkelt of naar een concert gaat in een grote stad.’

Vanmiddag om 15.00 is er in Impulse een bijeenkomst voor alle Franse studenten en medewerkers. Vink: ‘We willen hen op deze manier onze steun betuigen, maar ook onderzoeken of zij specifiek iets nodig hebben.’

Re:acties 3

 • Joa Maouche

  Halfslachtig herdenken

  Toen ik wakker werd op zaterdag 14 november was het een dag als vele anderen, ik was de avond ervoor vroeg gaan slapen dus van alle verschrikkingen die zich toen hebben afgespeeld had ik niets meegekregen. Pas toen ik de NOS app opende kreeg ik mee dat er een verschrikkelijke en wrede aanslag gepleegd was op zo vele onschuldige burgers in Parijs. Alweer. Mijn eerste reactie was om uren lang op nieuwssites, twitter en facebook te zoeken naar meer informatie. Wie hadden het gedaan (ik had zoals veel anderen wel een vermoeden) waarom hadden ze het gedaan? (is er een rationele verklaring mogelijk voor zulke gruwelijkheden?).
  Ik zag filmpjes van mensen die in blinde paniek een gebouw uitrenden, met gewonde (dode?) mensen die op straat lagen en binnen het een na het andere schot dat gelost werd. Als in een soort shock staarde ik naar mijn scherm, wat een intense machteloosheid voelde ik toen. Nu nog. Het liefste wil ik zwijgen, de gruwelijkheden doodzwijgen.
  Nu twee dagen later zit ik achter de computer in een van de universiteitsgebouwen van de Wageningen Universiteit. De Nederlandse vlag hangt buiten halfstok, en iedereen heeft een email gehad dat er om 12:00 uur een minuut stilte gehouden zou worden.

  Kleine moeite, groot gebaar.

  Net als bij de minuten stilte op 4 mei had ik behoefte aan een moment waarop je samen met alle mensen om je heen even stil te staan bij de gruwelijke realiteit die zich zo dicht bij heeft afgespeeld. 11:58 uur, niemand in The SPOT de kantine van het gebouw waar ik zat leek zich bewust van de 1 minuut stilte die over twee minuten in acht genomen zou worden. Navraag bij iemand van het personeel leverde enkel een glazige blik op en de opmerking, “ja ik hou zo wel even mijn mond”. 12:00 uur sommige aanwezige studenten kijken ongemakkelijk rond, waarschijnlijk met de zelfde gedachte als ik had. Als men zelfs niet het respect op kan brengen om de muziek even uit te zetten... Hoe serieus wordt zo’n aanslag dan genomen? Als de wereld dan echt gewoon doordraait en die slordige 100 studenten en medewerkers die zich om mij heen bewegen werkelijk geen flauw benul lijken te hebben, hoeveel is die zogenaamde solidariteit dan nog waard?
  Zelf doe ik een poging om 1 minuut lang de slachtoffers van de aanslag te herdenken, maar het voelt halfslachtig, herdenken doe je samen, wat is anders het doel?
  Ik voel me persoonlijk gekwetst door deze halfslachtige vorm van herdenken, de intentie van de universiteit is goed, maar ik had liever geen minuut stilte gehouden dan geconfronteerd te worden met de massale onverschilligheid.

  Reageer
 • Schemering

  Ik ben het eens met Horizon.

  Fijn dat jullie dit initiatief hebben genomen, maar als zelfbenoemde internationale universiteit had ik toch meer verwacht. Neem een minuut stilte voor de slachtoffers van ISIS, die nu de wereld aan het terroriseren is. Neem een minuut stilte voor de onschuldige mensen die nu gestorven zijn door de bommen van Frankrijk in Syrië.

  ‘Een terroristische aanslag op willekeurige burgers is iets dat de democratie in het hart raakt’ is een leuke uitspraak, maar het betekend niets als een democratische staat zelf een terroristische aanslag pleegt.

  Reageer
 • Horizon

  Als we een minuut stil zijn voor Parijs moeten we dat ook doen voor Beirut, het Russische vliegtuig en de rest van het midden oosten. Ik ben voorlopig wel even stil denk.

  Reageer

Re:ageer