Wetenschap - 8 november 2001

Minister wil hbo-masters niet betalen

Minister Hermans wil, op een enkele uitzondering na, geen masteropleidingen bekostigen in het hoger beroepsonderwijs. Dat bevestigde hij nogmaals tijdens het jaarcongres van de hbo-raad in Den Haag.

De hogeschoolorganisatie oefende in een brief aan de Tweede Kamer zware kritiek op Hermans' voorstellen voor de nieuwe bachelor-masterstructuur in het hoger onderwijs. Het hbo vindt dat de minister het ten onrechte benadeelt door mastersopleidingen van het hbo niet te betalen en die van universiteiten wel.

De hbo-raad vindt het inhoudelijk verschil tussen de opleidingen veel te klein voor zo'n groot onderscheid in bekostiging. De hogescholen zijn bovendien bang dat de universiteiten zich, betaald door de overheid, zullen gaan profileren met nieuwe, beroepsgerichte masteropleidingen. Hermans liet zich echter niet overtuigen. | HOP