Nieuws - 26 september 2017

Minister van Voedsel in nieuw kabinet

tekst:
Albert Sikkema

Het aanstaande kabinet gaat een minister voor Voedsel instellen. Dat meldt weekblad Boerderij op basis van ‘bronnen binnen de formerende partijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie)’.

©Pascal Tieman

Boerderij spreekt van een ‘minister van Landbouw’, maar andere Haagse bronnen spreken van een minister van Voedsel en Landbouw. De vier coalitiepartijen zijn het eens over de noodzaak van een aparte minister, melden Boerderij en onze Haagse bronnen. Maar wie de nieuwe minister van Voedsel moet worden en welke partij de minister levert, is nog onduidelijk.

Integreren
Drie van de vier formatiepartijen, CDA, ChristenUnie en D66, hebben zich voor de verkiezingen uitgesproken voor een minister van Voedsel. De nieuwe minister moet vraagstukken op het gebied van landbouw, natuur en milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn integreren tot een coherente Voedselvisie. Nu valt landbouw via een staatssecretaris onder het ministerie van Economische Zaken. Veel partijen vinden dat dit ministerie de landbouw teveel overlaat aan de markt en te weinig stuurt op duurzame modernisering van de voedselproductie.

NVWA
De nieuwe voedselminister zou geen eigen ministerie krijgen, melden onze bronnen, maar bij het ministerie van EZ verantwoordelijk worden voor het landbouw- en natuurbeleid en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Ook de aansturing van het voedingsonderzoek zou onder deze minister vallen.

Groen onderwijs
Overigens zou de nieuwe coalitie de overgang van het groen onderwijs, waaronder Wageningen University, van EZ naar het onderwijsministerie bevestigen. De Tweede Kamer besloot in november 2015 tot deze overgang en de coalitiepartijen zien dat als een gepasseerd station.

Lees ook: