Wetenschap - 28 januari 2016

Minister rijdt met losse handen

tekst:
Roelof Kleis
1

En we noemen hem... WURbie. Onder megabelangstelling van de pers mocht minister Schultz van Haegen vanmiddag het eerste officiële ritje maken met WURbie, het zelfrijdende autootje.

Foto's: Sven Menschel

Dat was voor de pers. Officieus rijdt WURbie al ruim een maand rondjes over de campus. Maar toen heette het autootje nog de WEpod. Die soortnaam is nu ingeruild voor het persoonlijker WURbie. De naam is bedacht door Johan Derksen. Nee, niet de kettingrokende voetbalanalist, maar Johan Derksen van Unifarm.

Derksen had er naar eigen zeggen geen vijf minuten voor nodig om op die naam te komen. Hij dacht aan WUR, al 44 jaar zijn werkgever, en het bekende filmautootje Herbie. De samentrekking was snel gemaakt. Ook al is Herbie een VW en is de WEpod van het Franse Ligier. Derksen was overigens niet de enige die op WURbie kwam. De Wageningse Suzanne Bout bedacht dezelfde naam.

Het zusje van WURbie heet sinds vandaag WElly, een samentrekking van WE en valley. Bennekommer Arie Teunissen bedacht de naam. WElly wordt de WEpod die tussen station Ede-Wageningen en de campus gaat pendelen. Maar zover is het dus nog niet. Pas in mei gaan de WEpods echt met passagiers de weg op. Deze week kwam de toestemming van de Rijksdienst voor het Wegverkeer om op de openbare weg te rijden.

WURbie.jpg

Minister Schultz van Haegen refereerde in haar toespraak aan de ‘botsingen’ tussen de projectorganisatie van WEpod en de rijksdienst. De WEpods vallen buiten alle gebruikelijke categorieen weggebruikers. Het voertuig heeft uiteindelijk permissie om als ‘opject op wielen’ de weg op te gaan. Schultz van Haegen beloofde met haar Europese collega’s transportministers zo snel mogelijk actie te ondernemen om zelfrijdende voertuigen te faciliteren.

Onder grote belangstelling van tientallen cameraploegen en fotografen legde de minister vervolgens de eerste honderden meters met WURbie af. Op een strikt afgezet parcours overigens, opdat er niks mis kon gaan. Zij werd daarbij geflankeerd door Tijs Breukink (RvB), de Gelderse gedeputeerde Conny Bieze, projectleider Jan Willem van der Wiel en twee van de drie prijswinnaars. Derksen stond zijn plekje galant af. WURbie kan maar zes personen tegelijk vervoeren.

Re:acties 1

• Ron

Ik denk dat die busjes in de volksmond beter bekend zullen staan als 'Kiekemgoandan' of 'Asdamoargoedga'