Organisatie - 10 juli 2008

Minister opent nieuwe energieleverende kas

Landbouwminister Gerda Verburg heeft op 30 juni een nieuw type energieleverende kas, Elkas, geopend in Wageningen. Een gebogen kasdak en speciale folie zorgen ervoor dat het invallende zonlicht geconcentreerd door een zonnecollector wordt omgezet in energie, terwijl de warmte buiten de kas blijft.

Het dak van Elkas.
De zon moet de Nederlandse tuinbouw van energie voorzien, nu de fossiele brandstoffen opraken en de energieprijzen sinds 2004 zijn verdubbeld. Maar als je het kasdak helemaal vol legt met zonnepanelen, krijg je te weinig zonlicht binnen voor de plantengroei, legt onderzoeker dr. Piet Sonneveld van Wageningen UR Glastuinbouw uit. Bovendien wordt de kas in de zomer te warm. Die warmte kun je afvoeren door ramen open te zetten, maar dan verlies je CO2 die je liever in de kas houdt voor de plantengroei.
Sonneveld is de bedenker van Elkas, waarbij een tot nu toe ongebruikt deel van het zonnespectrum – de langere golflengtes - wordt gebruikt voor energieopwekking. Met gebogen glasplaten op het dak wordt dat licht gericht op zonnecellen. Gedurende de dag verandert de lichtinval en verschuift de lichtfocus. Daarom werkt Sonneveld met bewegende energiecollectoren.
Tweede noviteit is een speciale folie die onder het dak hangt. Die laat het zichtbare licht voor de plantengroei door, maar kaatst de warmtestraling terug naar de zonnepanelen. Zo verhoogt Sonneveld de energie-efficiëntie van het zonnepaneel, en houdt hij de warmte buiten de kas, zodat de tuinder minder hoeft te koelen. Elkas levert dus niet alleen energie – Sonneveld verwacht een elektriciteitsproductie van veertig watt per vierkante meter – maar bespaart ook energie.
De folie en het gebogen glas zijn ontwikkeld door particuliere bedrijven tijdens een project dat is gefinancierd door het ministerie van LNV, het productschap Tuinbouw, SenterNovem en de stichting Energieleverende Kas. Nu de kas van tien bij tien meter op het terrein van Unifarm officieel is geopend, heeft Sonneveld tot september de tijd om zijn procedé te testen.
Elkas is nu nog erg duur, zegt Sonneveld. Hij wil een vervolgproject om na te gaan of de productie van dak en folie voordeliger kan. Aan minister Verburg zal het niet liggen. Ze vindt Elkas een ‘prachtvoorbeeld’ van innovatie en zegt dat het kabinet bereid is om samen met het bedrijfsleven in dit type onderzoek te investeren. Over vier of vijf jaar is Elkas rijp voor de praktijk, verwacht Sonneveld.