Nieuws - 7 december 2017

Minister Kaag in Wageningen

tekst:
Albert Sikkema

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking bracht vanochtend een bezoek aan de WUR. Ze kreeg een rondleiding langs plantaardig onderzoek in Unifarm en sprak met bestuursvoorzitter Louise Fresco.

©Guy Ackermans

De nieuwe minister van D66 wilde graag haar licht opsteken in Wageningen, ‘een geweldige naam in de wereld’, vertelde ze aan het eind van haar bezoek. Ze wil de komende jaren inzetten op de sustainable development goals van de VN. Met Fresco zocht ze naar een ‘gedeelde blik op de wereld’ om die doelen te bereiken in een ontwikkelingssamenwerking waarbij overheid, kennisinstellingen en bedrijven samenwerken.

Kader
Volgens Fresco is er een geïntegreerd kader nodig in de ontwikkelingssamenwerking, waarin items als voldoende en gezond voedsel en eerlijke handel een plek krijgen en organisaties als de WUR allianties sluiten om de ontwikkelingsdoelen te bereiken.

VN
Fresco en Kaag kennen elkaar uit de VN-organisatie. Kaag was jarenlang werkzaam voor de Verenigde Naties, onder meer in het United Nations Development Programme (UNDP) en als speciaal VN-gezant in Libanon. Kaag kent de naam van Wageningen uit haar vorige werk en wilde graag de Wageningse campus bezoeken. ‘In het buitenland kom je Wageningen altijd tegen, via Wageningse afgestudeerden en bedrijven die ermee samenwerken.’ Ze werd onder meer bijgepraat over onderzoek naar een circulaire economie zonder afval en het project om de wereldwijde schimmelziekte bij banaan te bestrijden.