Nieuws - 25 januari 2001

Miniinterview: BSE-test

Miniinterview: BSE-test

De BSE-test die Nederland gebruikt, sluit niet uit dat goedgekeurde koeien toch besmet zijn. Dr. Markus Moser, mede-oprichter van het bedrijf Prionics AG, dat de test produceert, erkent dat deze geen veiligheidsgarantie biedt voor de consument. De test detecteert ziekmakende prionen in de hersenstam op het moment dat ze zich massaal vertonen. Het is volgens Moser zeker dat er besmette dieren worden gemist bij het testen, omdat de incubatietijd wel vijf jaar kan zijn. Het is niet bekend of het dier vlak voor de test ook al besmettelijk is. Wordt het niet hoog tijd dat dit wordt onderzocht?

Drs. Fred van Zijderveld, onderzoeksleider TSE (BSE en aanverwante ziektes) bij ID-Lelystad:

"Om te beginnen, er is volgens mij geen enkele test honderd procent betrouwbaar. Er is altijd een kans aanwezig dat bepaalde gevallen er tussendoor glippen. Ik denk ook niet dat dat te voorkomen is. Je moet er natuurlijk wel alles aan doen om ervoor te zorgen dat de testen zo betrouwbaar mogelijk zijn en gedegen onderzoek kan daar inderdaad aan bijdragen. Wat dat betreft heeft dr. Markus Moser volledig gelijk.

We gaan er nu vanuit dat BSE besmettelijk is ongeveer op het moment dat ook met testen is aan te tonen dat het dier BSE heeft. Vlak voor het moment dat er heel veel ziekmakende prionen meetbaar zijn, zijn het er juist heel weinig. Dit zie je ook terug bij andere ziektes. Als je op anti-lichamen test in bloed, vind je ze de eerste dagen niet. Je ziet ze pas op het moment dat ze het besmettelijkst zijn. We gaan ervan uit dat het met BSE ook zo is.

Ik begrijp dat Moser kritiek heeft op het onderzoek dat in Wales is gedaan, waarbij de dieren een onnatuurlijk hoge dosis besmet materiaal toegediend kregen. Men is daarbij van een worst-case scenario uitgegaan. Onderzoek waarbij je de normale praktijksituatie nabootst, kost ontzettend veel geld en dat geld is niet altijd beschikbaar. Verder is het ook nog eens zo dat BSE relatief heel weinig voorkomt bij runderen in Nederland. Het aantal BSE-gevallen is te klein om daar een heel kostbaar en langlopend onderzoek naar te doen. Bij schapen bijvoorbeeld wordt veel meer onderzoek gedaan, omdat we daar ook veel meer vinden. De kans op een geslaagd onderzoek, met goede resultaten, is veel groter bij schapen dan bij runderen.

Ik ben van mening dat de huidige tests wel een goed beeld geven, maar verder onderzoek zou zeker nuttig zijn. Er is nog veel te ontdekken over BSE." | E.L.