Wetenschap - 1 januari 1970

Mindmap helpt om hersenen efficiënter te gebruiken

Een mens gebruikt maar één procent van zijn hersenen en dat kan beter. Hoe? Met de mindmap. Deze ‘landkaart van de gedachten’ is vooral handig als je die in een groep maakt, vindt Peter Smeets, onderzoeker bij Alterra. Hij denkt dat de mindmap een nuttig instrument kan zijn voor studenten en medewerkers van Wageningen UR.

Tony Buzan, psycholoog en managementguru, heeft de mindmap bedacht. Ons denken, zo blijkt uit psychologisch onderzoek, heeft de vorm van hiërarchische boomstructuren. Lineaire weergaven daarvan, aantekeningen of presentaties in de vorm van een verhaal met een begin en een eind, sluiten daar niet op aan. Daarom onthouden we die slecht en inspireren die ons maar met mate. Anders is dat bij een mindmap, zeggen de liefhebbers ervan. Wie vijf keer een mindmap bekijkt, vergeet hem nooit meer. En wie zelf een mindmap maakt komt tot creatievere ideeën.
Je moet het eigenlijk zelf een keer doen om te weten of het wat voor je is. Het kan al met een flink stuk papier, maar met het computerprogramma Mindmanager is het leuker. In het midden schrijf je het kernwoord van een probleem, een idee of een onderwerp voor een artikel of presentatie. Takken die daarvan afleiden beschrijven onderdelen ervan. Het kan bij een brainstorm blijven. Maar als je het met een projectgroep doet, kan het ook een uitgewerkt projectvoorstel opleveren, waarin de onderlinge taken duidelijk verdeeld zijn.
Drs Peter Smeets is mindmapper van het eerste uur en zou niet meer zonder kunnen. Met zo’n twintig andere onderzoekers bij Alterra gebruikt hij mindmanager om projecten op te zetten, artikelen te schrijven en het internet naar zijn eigen interesses te ordenen. Maar Smeets gebruikt mindmappen ook in zijn werk als procesbegeleider bij WING, de organisatie van procesbegeleiders binnen Wageningen UR. Met laptop en beamer geeft hij discussies weer in een mindmap.
Smeets: ,,Het wordt echt interessant als mensen zich gaan bemoeien met de mindmap die tijdens de discussie op het scherm verschijnt. ‘He, dat heb ik zo niet gezegd’, hoor je dan. Dat betekent gezamenlijke reflectie op het onderwerp.’’ Smeets denkt dat studenten, projectmanagers en onderzoekers veel baat kunnen hebben bij mindmappen en hoopt dan ook op een licentie op het computerprogramma voor Wageningen UR. | J.T.