Nieuws - 21 januari 2014

Minder voedselverspilling levert geld en grond op

tekst:
Albert Sikkema

Het verminderen van de voedselverspilling met 40 procent levert de burgers in de EU gemiddeld 123 euro per jaar op en bespaart landbouwgrond ter grootte van België. Dat blijkt uit een studie van het LEI voor de Europese Commissie.

Het beperken van de voedselverspilling is duurzaam en goed voor de mondiale voedselzekerheid, denken veel beleidsmakers, maar de gevolgen voor de economie waren nog niet duidelijk. Het LEI heeft nu uitgerekend dat 40 procent minder voedselverspilling de EU een besparing oplevert van 75,5 miljard euro, ofwel 123 euro per persoon. Dertig procent minder verspilling levert 92 euro per persoon op. Dit bedrag kunnen de consumenten dan aan andere zaken uitgeven. Op de totale omvang van de Europese economie zijn deze bedragen overigens klein.

Een belangrijker effect van 40% minder voedselverspilling is dat er veel minder grond nodig is in Europa om voldoende voedsel te verbouwen. Een areaal van 29 duizend vierkante kilometer, bijna de oppervlakte van België, produceert in dat geval geen verspild voedsel meer. Je kunt dit land gebruiken voor voedselexport of de verbouw van energiegewassen, zegt het LEI. Het grootste deel van deze landbouwgrond komt beschikbaar door minder verspilling van zuivelproducten, vlees, groenten en fruit.

Meer nog dan vermindering van voedselverspilling loont het aannemen van een gezond voedingspatroon door Europese huishoudens, met meer groenten en fruit en minder zuivel en vlees, blijkt uit de studie. Zo’n gezond voedingspatroon levert een landoppervlak op ter grootte van drie keer België, ofwel bijna 5 procent van het Europese landbouwareaal, rekent het LEI uit. Het effect van deze maatregelen op de voedselzekerheid in Afrika is licht positief. Er zijn ook nadelige effecten – inkomens en werkgelegenheid in de landbouw dalen licht bij minder voedselverspilling.