Nieuws - 29 september 2011

Minder vlees eten moet?

Stelling: minder vlees eten is noodzakelijk voor een duurzame samenleving

26-JenM-wit-BdG-8196.jpg
Marlies: Vlees is lekker en tot op zekere hoogte ook gezond. Maar de mate waarin sommige mensen vlees eten; zo'n beetje iedere dag, is én milieubelastend én bovendien niet gezond. Het kost, in vergelijking met plantaardig voedsel, veel energie en landbouwgrond, veroorzaakt een mestoverschot, draagt bij aan het opraken van natuurlijke hulpbronnen zoals fossiele brandstoffen en fosfaat, enzovoort.
De meeste mensen weten dat inmiddels wel, maar velen blijven toch vrolijk dagelijks vlees eten onder het motto 'ja maar het is zo lekker' - en dat is ook het voornaamste argument dat ik hoor in discussies. Behoorlijk treurig dat dat voor veel mensen belangrijker is dan milieu en dierenwelzijn. Ik ben niet tegen het eten van vlees, maar enigszins erin matigen zou toch niet al te moeilijk moeten zijn. Een kwestie van even wennen en je een beetje verdiepen in lekkere vega-maaltijden.

REACTIE JILLIS: Laat iedereen alsjeblieft zijn eigen keuzes maken. Dat jij geen vlees wilt eten, prima. Maar als ik dat wel elke dag wil doen, moet ik dat zelf weten. Ik ben je daarover geen verantwoording schuldig. Sommige mensen moeten eens leren keuzes van anderen te respecteren.  Als iedereen dat nou eens zou doen, wordt het in Nederland een stuk aangenamer.
 
Jillis: Een duurzamere samenleving is absoluut noodzakelijk. Als de zich nog steeds uitbreidende wereldbevolking op dezelfde voet blijft doorgaan met consumeren, zijn onze natuurlijke hulpbronnen snel uitgeput. Als liberaal geloof ik echter niet in het wijzende vingertje en al helemaal niet in de verbodscultuur, tekenend voor bijvoorbeeld het CDA. Hoeveel vlees iemand eet, moet ieder voor zich bepalen. Ik kan me voorstellen dat vlees duurder gaat worden naarmate grondstoffen in prijs zullen stijgen, maar als iemand er voor kiest een keer minder een nieuwe jas te kopen of op vakantie te gaan, dan mag diegene zelf beslissen of hij dat aan een biefstukje uitgeeft. Belerende linkse grachtengordelclubjes zoals GroenLinks en extremisten als Wakker Dier negeer ik dan ook, en de hetzes tegen vleesconsumptie die zij trachten te ontketenen vind ik persoonlijk vrij akelig.

REACTIE MARLIES: Jij noemt het belerend, ik noem het mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheid die we allemaal hebben voor deze aarde. Je zegt wel dat we iets moeten veranderen aan ons consumptiepatroon, maar ik ben benieuwd hoe je dat wilt bewerkstelligen als je mensen niet mag wijzen op de gevolgen van hun keuzes.