Wetenschap - 11 november 2011

Minder verspilling voedt de wereld

Hoe kun je het beste de wereld voeden? Door met 'sociale innovatie' verspilling tegen te gaan, vinden de alumni van KLV. De club sloot gisteren haar 125-jarig jubileum af met een conferentie.

Alumni krijgen een modern lesje netwerken
De conferentie ging op zoek naar het beste idee om de wereld te voeden. Hiertoe presenteerden ruim tien delegaties hun voorstellen, die onder andere voortvloeiden uit pre-conferenties in China, Brazilië en Ethiopië. Het 'publieksparlement' kon over de plannen discussiëren en stemmen. Dat ging niet alleen via de interruptiemicrofoon, maar ook met twitterberichten en sms'jes die  achter de sprekers in beeld verschenen.
Gedrag
Uiteindelijk koos het publiek voor het voorstel van Airen Lugt en Toine Timmermans. Zij willen middels 'sociale innovatie' het gedrag van consumenten veranderen zodat deze minder voedsel verspillen. 'Ik voel me heel erg blij,' zegt Timmermans, die duurzaamheidsonderzoeker is aan het Top Instituut. Hij denkt dat hun plan vooral populair is vanwege de tastbaarheid. 'Er is genoeg voedsel op de wereld, alleen verspillen we een derde hiervan.' Helaas voor hem hoort er geen prijs bij zijn eerste plek.
Metropolen
De zaal bevat net te veel grijze haren voor al te veel getwitter, maar de discussie aan de microfoon laat de publieksbetrokkenheid goed zien. 'Heel interessant,' zijn de voorstellen volgens Johanna Schild, pas één jaar alumnus en onderzoekster aan de Vrije Universiteit. Ze is vooral enthousiast over sprekers met concrete plannen zoals het concentreren van voedselproductie bij metropolen. 'De rest vond ik wel heel algemeen.'
Naief
De andere voorstellen die het net afleggen tegen de winnaar zijn het opzetten van boerencoöperaties in China en het beter rekening houden met de ecologische grenzen van de Aarde. Of deze plannen de wereld gaan voeden? In de ochtend vertellen rector Martin Kropff en Gerda Verburg, Nederlands vertegenwoordiger bij VN-landbouworganisatie FAO over de uitdaging waar we voor staan. Trends als bevolkingstoename, klimaatverandering en verspilling zorgen ervoor dat in 2050 'twee maal zoveel moet met twee maal zo weinig'.
Dat klinkt als een flinke uitdaging en niet iedereen is dus overtuigd. 'Je zou tegen die jongens willen zeggen dat ze eens een boek moeten lezen,' verzucht één van de alumni tijdens de borrel over al dat naïeve optimisme. 'Ze hebben weinig geleerd van het verleden. Ik denk dat veel van deze dingen al eens zijn bedacht, doorgerekend en afgeschreven.'
In de komende Resource komt een uitgebreider verhaal voer de conferentiecyclus van KLV.