Nieuws - 1 januari 1970

Minder gif tegen Chinees onkruid

Plant Research International gaat China helpen het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen terug te dringen. Een project van acht miljoen euro gaat de in Wageningen ontwikkelde MLHD-methode, waarmee herbiciden doelgerichter kunnen worden ingezet, toepasbaar gemaakt voor gebruik bij de teelt van maïs, tarwe en soja.

Het project wordt gefinancierd door de Nederlandse ontwikkelingsfinancier FMO-NIO en het Chinese ministerie van landbouw. Initiatiefnemer en projectcoördinator is het Delftse bedrijf EARS. Ook DLV Adviesgroep en het Chinees-Nederlandse adviesbureau HOFUNG doen mee.

Pikant detail is dat Plant Research International twee jaar geleden het bedrijf EARS nog voor de rechte daagde vanwege het gebruik van de geregistreerde merknaam MLHD. ‘Die ruzie is meer dan bijgelegd. Het was zelfs EARS die voor dit project de eerste contacten in China heeft gelegd en nu ons erbij heeft gehaald’, aldus dr Bert Lotz, clusterleider Toegepaste ecologie bij Plant Research International.

Op het eerste oog lijkt het aandeel van de Wageningse onkruiddeskundigen - een half miljoen euro - in het nieuwe miljoenenproject bescheiden. Lotz: ‘Chinezen zijn goede onderhandelaars en het meeste werk wordt door Chinese onderzoekers gedaan. Wij brengen vooral onze expertise in en begeleiden het onderzoek.’ Hij ziet het project vooral als een visitekaartje en investering. ‘Als het project succesvol is, zijn de vooruitzichten groots. Alles is groot in China en landbouw is een enorme groeimarkt.’ / GvM

Zie Wispr: PRI part of big weed project