Nieuws - 11 januari 2007

Minder gehoorapparaten door foliumzuur

Het aantal 75-jarigen dat een gehoorapparaat nodig heeft, zou met eenderde kunnen verminderen als ouderen meer foliumzuur zouden binnenkrijgen. Dat is de uitkomst van een speculatieve rekensom, op basis van het onderzoek van de in Wageningen gepromoveerde dr. Jane Durga.

237_nieuws.jpg
Durga, destijds verbonden aan de afdeling Humane Voeding, gaf in een experiment zevenhonderd vijftigplussers elke dag achthonderd microgram foliumzuur. Dat is meer dan je met je voeding kunt binnenkrijgen, en twee keer zoveel als in een standaard vitaminepil zit. Na drie jaar bleek dat de vitamine de natuurlijke achteruitgang van het gehoor had vertraagd. Durga’s onderzoek verscheen in januari in de Archives of Internal Medicine.
In een redactioneel berekende prof. Robert Dobie van de University of California wat extra foliumzuur zou kunnen betekenen voor het gehoor van ouderen. Als het vertragende effect van de vitamine twintig jaar lang overeind zou blijven, zouden 75-jarigen die twintig jaar eerder foliumzuur waren gaan slikken minder vaak een gehoorapparaat nodig hebben. Maar of dat werkelijk zo is, moet nog blijken, aldus Dobie.
Foliumzuur verlaagt de spiegel van het aminozuur homocysteïne. Onderzoekers hebben ontdekt dat een hoge homocysteïnespiegel de kans op bloedvatvernauwing en neurologische aandoeningen verhoogt. Misschien werkt foliumzuur doordat het de homocysteïnespiegel verlaagt, en zo de bloedtoevoer naar de gehoorzenuwen verbetert. De proefpersonen van Durga hadden allemaal een verhoogde homocysteïnespiegel. Daarom zijn haar proefpersonen niet representatief.
Het Wageningen Centre for Food Sciences heeft de toepassing van foliumzuur als middel tegen gehoorverlies inmiddels gepatenteerd.