Wetenschap - 5 juni 2008

Minder drempels voor boerenhoreca

Gemeenten moeten de mogelijkheid van kleinschalige horeca bij de boer expliciet opnemen in hun bestemmingsplan. Dat adviseert het LEI in een studie in opdracht van LTO-Noord.
Bij boerenhoreca kun je denken aan verkoop van ijs of frisdrank op een erf langs een fietsroute. Boeren die zoiets willen opzetten, hebben daarvoor een vergunning nodig van de gemeente, maar die weet vaak niet welke regelingen van toepassing zijn. Zo kan het gebeuren dat de boer die ijsjes wil verkopen moet voldoen aan de horeca- en winkelsluitingswet en allerlei voorzieningen moet treffen - zoals wc’s en een parkeergelegenheid - als hij enkel een paar terrasstoelen buitenzet.
Daarom raadt het LEI aan kleinschalige horeca - voor minder dan vijftig personen - als agrarische verbreding te beschouwen, zonder verdere vrijstellingsprocedures binnen de agrarische bestemming. Gemeenten kunnen zo hun bestemmingsplan aanpassen en voorzien van concrete voorbeelden, zodat geïnteresseerde boeren de mogelijkheden en voorwaarden kunnen inzien.