Wetenschap - 26 april 2001

Minder bezoekers op voorlichtingsdagen door MKZ

Concentratie op twee plekken wekt vollere indruk

Zevenhonderd aankomend studenten bezochten vrijdag 20 en zaterdag 21 april de voorlichtingsdagen van Wageningen Universiteit. Dat zijn er zestig minder dan op de ene zaterdag vorig jaar april, maar de organisatie is tevreden.

Ir. Meijke van Herwijnen van studievoorlichting verklaart de lagere opkomst door de mond- en klauwzeercrisis. "In verband met MKZ waren er geen voorlichtingsrondes voor Dierwetenschappen. Bovendien zijn ge?nteresseerden uit de toezichtsgebieden thuisgebleven." Slechts enkele scholieren maakten gebruik van het 'chat- en callcenter' van Dierwetenschappen. Het informatiestandje in het Scheikundegebouw voor de scholieren die toch gekomen waren, werd daarentegen verrassend goed bezocht.

Daarnaast is de extra voorlichtingsdag voor 6-vwo'ers in juni een verklaring voor het lagere bezoekersaantal afgelopen weekend. Scholieren maken steeds later in het jaar een studiekeuze.

Waren er in oktober nog zeven locaties, waar scholieren met bussen naar toe moesten, dit keer waren alle studies op De Dreijen en Alterra geconcentreerd. Hierdoor leek het voller dan in oktober, toen er 720 scholieren kwamen, en dat was de bedoeling. Ook de algemene informatiestands over leven in Wageningen waren van het bestuursgebouw naar een tent midden op het Dreijenplein verhuisd. De kleine ruimte zorgde voor een volle en gezellige indruk. Het weer werkte mee aan de goede sfeer en de scholieren konden hun lunch buiten in de zon opeten.

Van Herwijnen baalt alleen van de bewegwijzering. Donderdagnacht bleek dat de nieuwe bewegwijzeringsborden van de voorlichtingsdagen waren verhangen en gestolen. Vrijdagochtend moest de afdeling Studentenvoorlichting in allerijl medewerkers optrommelen om de borden goed te hangen en de lege plekken met oude borden op te vullen.

Na afloop van de voorlichtingsdagen was er een borrel, waarbij prof. dr. ir. Bert Speelman de studievoorlichtingsprijs uitreikte. Aio Proceskunde ir. Rolf Marteijn kreeg de prijs voor zijn spontane hulp bij alle voorlichtingsactiviteiten. Dr. ir. Olaf van Kooten van de leerstoelgroep Tuinbouwproductieketens ontving de prijs voor het initiatief en de organisatie van de klimaatconferentie voor scholieren, die in maart plaatsvond. Weet hij wat hij met de duizend gulden voor voorlichting gaat doen? "Jazeker. Ik ga een scholierenwebsite over tuinbouw bouwen. Scholieren weten niet hoe interessant het is om techniek en bedrijfseconomie op hoog internationaal niveau te combineren."

Dit collegejaar is de voorlichtingsdag voor het eerst ook op vrijdag gehouden. Zaterdag waren er echter twee keer zoveel bezoekers. Daarom worden de voorlichtingsdagen volgend jaar beperkt tot ??n zaterdag in het voorjaar en ??n in het najaar. Op die manier worden de bezoekers geconcentreerd en lijkt het drukker, aldus Van Herwijnen. Wel komt er net als dit jaar in juni een speciale dag voor 6 vwo'ers.

Donderdag verzorgden de opleidingen Economie van landbouw en milieu, Milieuhygi?ne en Landinrichtingswetenschappen speciale voorlichting voor doorstromers van het hbo. Daar kwamen dertig hbo'ers op af. | S.L.

De voorlichtingsdagen voor scholieren waren deze keer geconcentreerd op De Dreijen en in Alterra.

Foto G.A.