Student - 3 november 2011

Minder beurzen voor studenten uit ontwikkelingslanden

Krimp aantal eerstejaars door afname internationale ­masterstudenten. 'Internationale studentenpopulatie in Wageningen verandert.'

4-1ejaars-B-en-M-en-T.jpg

Voor het eerst sinds jaren telt de Wageningse universiteit minder eerstejaars dan het jaar daarvoor. Dit blijkt uit de instroomcijfers van 31 oktober. De krimp zit 'm bij de masterstudenten. Vorig jaar meldden zich nog 784 nieuwe masterstudenten aan voor een opleiding in Wageningen. Dit jaar waren dat er 700. Met name het aantal internationale studenten met een beurs is sterk afgenomen.
Oorzaak zijn de forse bezuinigingen van overheid op studiebeurzen voor buitenlandse studenten, vertelt Rien Bor, verantwoordelijk voor de werving van buitenlandse studenten buiten Europa. Dat treft volgens hem vooral studenten uit de armste landen. Het Netherlands Fellowship Programme (NFP)  is flink gekort en het Huygens Scholarship is helemaal opgeheven. Bor: 'Er is bij de regering een afname in de bereidheid om de opleiding te financieren voor studenten uit ontwikkelingslanden.  Het aantal studenten dat hier met een beurs komt, is daardoor fors afgenomen. Deze afname zal waarschijnlijk volgend jaar nog doorzetten.'
Studentenpopulatie
Het gevolg is dat een studie in Nederland vooral nog is weggelegd voor studenten uit Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. 'Je ziet steeds meer dat opkomende economieën nog geen goed onderwijs kunnen bieden aan hun eigen studenten, maar wel het geld hebben om ze naar een universiteit in het buitenland te sturen.' Dit uit zich door een toenemend aantal zelf betalende studenten op de universiteit. Zij compenseren deels het verlies aan beursstudenten.
Volgens Bor zijn het vooral de Afrikaanse studenten die door de bezuinigingen minder mogelijkheden hebben. 'Tot nu toe maakten vooral studenten uit die landen gebruik van de beurzen van het NFP. Dat was een vorm van ontwikkelingssamenwerking. Studenten uit deze landen hebben nu minder mogelijkheid om een studie in Wageningen te volgen. Daardoor zal de internationale studentenpopulatie op de universiteit behoorlijk gaan veranderen.'
Stabilisering
In totaal hebben zich in Wageningen 1806 nieuwe eerstejaars ingeschreven voor het komende collegejaar. Vorig jaar waren dat er nog 1889. Erik de Munck, van de afdeling Onderwijs en Onderzoek maakt zich daar geen zorgen over. 'De groei van het aantal eerstejaars stabiliseert. De afgelopen jaren zijn we heel sterk gegroeid. Daardoor blijven we de komende jaren in omvang toenemen, ondanks de kleinere instroom.' VHL kon nog geen cijfers geven over het aantal eerstejaars.