Nieuws - 1 januari 1970

Minder bestuursbeurzen voor sportverenigingen

De commissie voor de verdeling van bestuursbeurzen heeft radicaal het mes gezet in de tegemoetkoming die studenten krijgen voor vrijwilligerswerk bij sportverenigingen. De sportverenigingen moeten het het komend studiejaar met 43 maanden minder beurs doen.
Ook stagebemiddelaar Aiesec krijgt 25 maanden minder vergoeding. En Stichting Studentennet Wageningen krijgt niets meer: de studenten moeten een regulier salaris ontvangen, vindt de commissie.

Dat blijkt uit het advies van de commissie aan de raad van bestuur, dat door de raad van bestuur is overgenomen.
Wageningen Universiteit geeft studenten die buiten hun studie actief zijn in bepaalde gevallen extra maanden studiefinanciering. De hoogte van een maandbeurs is gelijk aan het maandbedrag dat de student van de Informatie Beheer Groep ontvangt. Dat komt neer op een bedrag tussen de twee en driehonderd euro, afhankelijk van het inkomen van de ouders. In totaal wordt voor het komend jaar voor 1640 maanden aan toelages verstrekt, dat is iets minder dan dit studiejaar. Hiervoor is 500 duizend euro gereserveerd.
Sportorganisatie Thymos en de Commissie Algemene Introductie Dagen moeten elk een heel bestuursjaar inleveren. Beide organisaties ontvingen zes voltijds bestuursbeurzen. Volgens de beurscommissie kunnen de organisaties best met wat minder toe, omdat de studenten die hierbij actief zijn nog tijd over hebben om vakken te volgen. Ook andere sportverenigingen moeten maanden inleveren. In totaal komt dat voor de sportverenigingen neer op 43 maanden.
De Wageningse afdeling van Aiesec, de organisatie die internationale stages regelt, krijgt volgend jaar 25 maanden minder compensatie dan dit jaar. De commissie vindt het aantal beurzen dat Aiesec nu krijgt te veel, gezien het beperkte aantal studenten dat de organisatie bemiddelt. Aiesec heeft geen commentaar op het besluit.
Een andere grote verliezer is Stichting Studentennet Wageningen, dat onder andere studenten helpt bij problemen met het universiteitsnetwerk. De commissie vindt dat deze studenten eigenlijk een gewoon salaris zouden moeten ontvangen en schrapt daarom alle twintig beurzen van de stichting.
Van de 500 duizend euro gaat ongeveer twee ton naar studenten die actief zijn bij de gezelligheidsverengingen. Het gros daarvan, goed voor 606 maanden beurs, gaat naar de grote studentenverenigingen. De overige 42 maanden gaan naar de Christelijke verenigingen, die komend jaar acht beursmaanden meer krijgen. De Indonesische Studenten Associatie krijgt geen van de aangevraagde maanden tegemoetkoming, omdat het te weinig doet aan ‘cross-cultural communication'.
Grote winnaar is vegetarisch eethuis Zeezicht dat dit jaar voor het eerst beurzen aanvroeg en achttien maanden toegewezen heeft gekregen. | G.v.H.