Student - 16 maart 2011

Mimiek van het paard ontrafeld

1

Vormen paard en ruiter een goede combinatie? Om die vraag te leren beantwoorden, staan er nu filmpjes van blije en minder blije paarden online.

manenpaard.jpg
Aan onder meer de stand van de oren, neus, staart en de manier van bewegen, kun je zien of een paard zich al dan niet comfortabel voelt. In korte filmpjes wordt aan de hand van verschillende combinaties van paard en ruiter uitleg gegeven over elf kenmerken in de lichaamstaal van het paard. Ook zijn er oefenfilmpjes.
De filmpjes zijn gemaakt door Wageningse VHL-studenten Equine Leisure and Sports. Samen met studenten van de Has Den Bosch filmden ze in 2008 en 2009 zestig paard-ruitercombinaties. Dat deden ze voor het onderzoek 'March or Mismatch' over paardenwelzijn en de interactie tussen paard en ruiter. Vervolgens hebben zes experts de lichaamstaal van de paarden beoordeeld.
'De oordelen van de deskundigen bleken uitzonderlijk eenduidig', vertelt Mieke Theunissen, major coördinator Equine studies en docente bij VHL. Toen ontstond het idee om een online cursus te ontwikkelen voor ruiters, trainers en juryleden in de paardensector. Studenten Equine, Leisure and Sports krijgen de cursus ook in hun opleiding.
'Zo kunnen mensen een paard leren lezen en ook beter beschrijven wat ze zien', aldus Theunissen. Zowel beginnende als gevorderde ruiters kunnen er hun voordeel mee doen, benadrukt ze. 'Voor mensen die net komen kijken in de paardenwereld is het goed om de extremen te zien. Aan de hand daarvan leren ze de verschillen herkennen. Voor gevorderden is het goed om de nuances te leren kennen. Zoals het verschil in spanning in het voorste of het middelste deel van het lichaam van het paard.'
Het materiaal is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar.

Re:acties 1

• Eric Bruyninckx

Wij zijn geïnteresseerd in de online cursus paarden leisure en sports.
    Hoe kan je daarvan het programma kijken en de voorwaarden voor deelname.
    Alvast bedankt
    Eric Bruyninckx