Nieuws - 10 mei 2007

Miljoenen voor Zeeuwse tong

Elf partijen hebben woensdag 25 april een convenant gesloten voor het project Zeeuwse tong. De partijen, waaronder de Rabobank, schelpdierbedrijven en Wageningen UR, willen een bedrijf bouwen dat binnendijks tong kweekt vlakbij de Oosterschelde.

In totaal is voor het project 15 miljoen beschikbaar, waarvan 6,5 miljoen bestemd is voor onderzoek. In de eerste fase van het project willen onderzoekers van Wageningen Imares en Plant Research International onderzoeken hoe je tong en hun voedsel – zagers – samen kunt kweken in bassins. Het proefbedrijf moet ook zilte gewassen als zeekraal, lamsoor en zeevenkel op gaan leveren.
Ervaring met de kweek van tong en zagers is er nog niet. Het zou dus kunnen dat het uiteindelijk niet gaat lukken. Willem Brandenburg van het projectcoördinatieteam vanuit Wageningen UR: ‘Ja, het is spannend. Maar we beginnen er natuurlijk niet zomaar aan. We hebben veel literatuuronderzoek gedaan.’
Het nieuwe bedrijf moet volgens Brandenburg uiteindelijk aan alle kanten duurzaam zijn. Economisch, omdat de teelt een nieuwe inkomstenbron kan opleveren voor Zeeuwse akkerbouwers, en ecologisch, omdat alle kringlopen gesloten moeten zijn. Daarnaast zou het bedrijf ook nog eens het landschap moeten verfraaien. Discussies over dierenwelzijn en milieu, zoals bij de grootschalige zalmteelt, wil hij voorkomen. ‘Het moet iedereen een goed gevoel geven. Maatschappelijk moet er niets aan te merken zijn op deze teelt.’
Het project Zeeuwse tong is volgens Brandenburg geboren uit de Wageningse ‘kennissprong’ Zilte zoom. Wageningen UR investeerde een miljoen in dat project. ‘Dat heeft nu dus heel aardig gerendeerd’, meldt Brandenburg tevreden.