Wetenschap - 20 september 2001

Milieuvriendelijk huishouden spaart ziektekiemen

Milieuvriendelijk huishouden spaart ziektekiemen

Omdat we het milieu willen ontzien, gebruiken we steeds minder belastende schoonmaakmiddelen in ons huis en maakt de industrie onze wasmachines en vaatwasmachines steeds milieuvriendelijker. De keerzijde van die ontwikkeling is dat onze hygi?ne achteruitgaat, waarschuwt een Wagenings onderzoeker. Volgens prof. dr. Paul Terpstra van de leerstoelgroep Consumententechnologie en productgebruik slagen we er steeds minder in micro-organismen uit onze huizen en kleding te verwijderen.

"Een wasmachine gebruikt nu per wasbeurt nog geen zestig liter", illustreert Terpstra. "Vroeger was dat honderdveertig liter. Ook moderne vaatwasmachines gaan zuiniger met water om. Nu gebruiken ze zo'n vijfentwintig liter. Dat was vijftig." De machines werken daarnaast vaker met lage temperaturen. Dat spaart energie - en micro-organismen. "Bacteri?n overleven temperaturen van negentig graden meestal niet", zegt Terpstra. "Maar als je wast op dertig graden, dan overleven ze het praktisch allemaal." Terpstra publiceerde daarover een artikel in de American Journal of Infection Control.

Of we door de ecologisering van het huishouden vaker ziek worden, weet Terpstra niet. "Dat is nog niet onderzocht. Terpstra zit in Cenelec, een Europese commissie die de tests ontwerpt waaraan fabrikanten hun machines moeten onderwerpen. "In die tests wordt gekeken naar zuinigheid, veiligheid en milieuvriendelijkheid, maar niet naar hygi?ne. En dat zou eigenlijk wel moeten." | W.K.