Student - 8 juni 2011

Milieustudent en plantonderzoeker worden samen Nederlands roeikampioen

Roeier Peter Vos had al op vele nummers een NK-titel, maar nog niet in de twee met stuurman. Dankzij mede-Argonauten Jochem van der Hout en stuurvrouw Ilse Voskamp mocht hij zaterdag ook deze op zijn palmares schrijven.

Het was een beetje als grap begonnen, begin dit jaar, vertelt Peter Vos, onderzoeker bij Plant Breeding. Maar het werd daarna voor hem toch wel een speerpuntje voor dit seizoen. ‘De laatste twee manden hebben we er samen naar toegewerkt. Ik train niet zo veel meer, veel minder dan Jochem, maar het scheelt dat we redelijk op elkaar zijn ingespeeld.' Van der Hout nam Vos op sleeptouw, en ervaring deed de rest. Op een kwart van de race werd al duidelijk dat ze controle over de race hadden, en ze maakten het goed af. ‘Vorig jaar was het lastiger', zegt Van der Hout, die toen met Lenny de Jaeger en stuur Vera van der Velpen de titel opstreek.
Glimlach
Vos (28) vierde de overwinning ingetogen maar met een grote glimlach. ‘Dit was erg leuk. Ik geniet nog steeds als ik in de boot zit.' Met Van der Hout, student milieueconomie, won hij zondag ook een wedstrijd in de twee zonder, en kwam in een acht tot de derde plek. Enige jaren geleden roeide Vos nog in de Holland Acht. Toen hij vorig jaar weer buiten de selectie bleef, maakte hij de keus om toch zijn studie af te ronden en een baan te gaan zoeken. Nu werkt hij aan de kwaliteit van aardappels. Daarnaast is hij tot eind dit jaar president van de Nederlandse studentenroeibond (KNSRB).
Vuur
Bij de drie jaar jongere Van der Hout brandt het roeivuur nog iets harder. Maar ook hij traint geen twaalf keer per week meer, maar ‘zeven keer wat harder en efficiënter'. Een rugblessure zat hem dwars bij het doorstoten naar de landelijke top. In december roeide hij zich wel weer in de picture bij de bond op de ergometer, op de NK indoorroeien. ‘De bond koos er echter voor door te gaan met de bestaande groep.' Na een mislukt NK in de twee zonder met een roeier van Theta, in april dit jaar, deed Van der Hout weer een stapje terug ten faveure van zijn studie. ‘Het andere leven lonkt, maar roeien blijft gewoon leuk.' In het najaar gaat hij op stage, en dan ziet hij wel weer verder. Gezien zijn leeftijd hoeft hij de top nog niet bereikt te hebben.