Nieuws - 4 maart 2010

Milde sex

Het gebeurde op een koude winteravond. Mijn straatgenoot nam een logé mee naar zijn studentenhuis. De jongedame (ik noem haar X) zou slapen in een leegstaande kamer. Een andere huisgenoot (Y) volgde haar komst met buitengewone interesse.

26-Stijn-grijsraster-5979.jpg
Hij liet zijn pakje sigaretten op zijn kamer liggen en sloop stil de met huisstof bedekte trap op. 'Psst, heb je een sigaret voor me', fluisterde hij naar X. 'Ik rook niet', schijnt zij nog gezegd te hebben, maar de truc had zijn werk gedaan. Langzaam werden X en Y intiemer. Totdat zij het proces abrupt verstoorde.
'Ja, ik had alles al bij haar gedaan en toen ik met mijn afgezakte broek bij haar stond, was zij ineens gelovig', zegt Y, waarna hij geërgerd een hap van zijn boerenkool neemt. Ik weet niet wat hij precies met 'alles bij haar' bedoelde, maar aan de gezichten van de anderen af te lezen snapten zij dat wel heel goed. Y was boos omdat X hem de seks ontnam.
Laat ik niet in de discussie belanden of een vrouw seks mag weigeren. Mijns inziens mag dat altijd. Eerlijk gezegd zou ik het veel erger vinden als zij achteraf zou zeggen dat ze dit niet had gewild. Ik zou haar trouwens niet eens om een sigaret gevraagd durven hebben.
Nee, mijn grote kwestie: was hier sprake van seks? 'Ik bedoel, we praten er wel vaak over, maar wat is eigenlijk precies de definitie?, vraag ik schaamteloos aan de keukentafel. Even wordt het stil.
'Dan moet er sprake zijn van geslachtsgemeenschap', zegt iemand. 'Nee, zoenen is ook seks', zegt de ander. 'En een moeder die haar kind zoent dan?', merk ik pestend op.
Ook de door Mike geïntroduceerde seksschaal - die loopt van omhelzen (milde seks) tot God weet waar - zet geen zoden aan de dijk. Alle definities zijn zo lek als een mandje.
Hoopvol tik ik het woord dan maar in op Google. Helaas, de miljoenen resultaten bevatten allemaal voorbeelden, met opmerkelijk veel beeld trouwens. Ten einde raad zoek ik de definitie op in de Van Dale: 'Seks de; m (...) seksuele gemeenschap'. Tuurlijk, dus seks betekent seksuele gemeenschap, nee dat helpt. Geërgerd lees ik de definitie nog eens na. Ik ben bang dat ik nooit zal weten wat seks echt betekent.