Wetenschap - 5 april 2001

Microfoontjes vernield in nieuw onderwijsgebouw

Sinds de nieuwe collegezaal in het onderwijsgebouw in gebruik is genomen, zijn er al dertig van de 125 microfoontjes vernield. Dat is ongeveer ??n per drie colleges.

De beheerder van het gebouw en de leverancier van de microfoontjes ergeren zich mateloos aan de vernielingen. Vooral omdat de zaal een goede indruk moet maken op huidige en aanstaande studenten en op 'bobo's'. Beheerder Jack van Holland: "Wageningen Universiteit doet haar best voor goede onderwijsvernieuwingen en dan zijn er een paar studenten bij die de boel afbreken. Ontzettend zonde. Ik denk dat ze niet in de gaten hebben wat het doel van de zaal is."

Ten eerste dient de zaal de onderwijsvernieuwing. De technische snufjes zijn niet alleen voor Wageningse studenten. Studenten die in Leeuwarden de Wageningse propedeuse volgen, moeten binnenkort via videoconferencing de colleges in Wageningen gaan volgen. Ten tweede kunnen goede voorzieningen meehelpen om meer studenten in Wageningen te krijgen, volgens Van Holland. "Goede faciliteiten kunnen scholieren over de streep trekken."

Volgens ir. Rolf Marteijn, aio Proceskunde en hobbytechnicus, zijn de microfoons van standaard kwaliteit, maar niet 'studentproof'. "Het is na?ef om geen problemen te verwachten. Als ik een saai praatje volg, ga ik ook met die dingen spelen."

"Onzin," vindt leverancier Willem Nieuwboer, "want van spelen alleen gaan ze niet kapot." | S.L.