Nieuws - 4 december 2014

Microbioloog sleept 1,5 miljoen binnen

tekst:
Rob Ramaker

Stan Brouns heeft een grote Europese beurs binnengehaald. Komende jaren krijgt de microbioloog 1,5 miljoen euro om onderzoek te doen naar het immuunsysteem van bacteriën.

Het gaat om een zogeheten starting grant van de Europese financier ERC. Deze beurs helpt jonge onderzoekers hun eigen groep te starten. Brouns, die universitair docent is bij microbiologie, gebruikt het geld om een promovendus, postdoc en analist aan te stellen.

Dit was mijn laatste kans
Stan Brouns

De microbioloog specialiseert zich in bacteriën met een afweersysteem. In tegenstelling tot het menselijke immuunsysteem is dit zogeheten CRISPR-Cas systeem erfelijk. Bacteriën slaan kennis over hun vijanden op in hun eigen erfelijk materiaal zodat ook hun dochters immuun zijn. Brouns wil nu uitzoeken hoe dit geheugen exact werkt. Afgelopen april publiceerde hij al een artikel in PNAS dat liet zien dat het geheugen vijanden blijft herkennen, zelfs nadat ze door de evolutie sterk zijn veranderd.

Brouns vindt het ‘geweldig’ dat hij alsnog een starting grant heeft gekregen. ‘Ik heb het een keer eerder geprobeerd, twee jaar geleden en toen mislukte het. Dit was mijn laatste kans.’ Zelfs zonder ERC grant heeft Brouns al een memorabele erelijst. Zo haalde hij eerder een Veni- en Vidi-beurs binnen bij wetenschapsfinancier NWO. En in 2012 won hij de onderzoeksprijs van het Wagenings Universiteitsfonds (WUF).