Wetenschap - 18 april 2011

Microbenclub presenteert canon

Vandaag verschijnt de Microcanon - Wat je beslist moet weten over microbiologie. In ruim zestig hoofdstukken belichten tientallen auteurs de highlights van bacteriën, Archaea, schimmels, virussen en algen en de enorme impact van deze minuscule, vaak onzichtbare wezens op ons dagelijks leven.

iStock_000015213001XSmall.jpg
Prins Willem-Alexander krijgt vanochtend op Papendal het eerste exemplaar van de microcanon uitgereikt tijdens het lustrumcongres van de 100-jarige Nederlandse Vereniging voor Microbiologie.
De canon is het initiatief van de Microbenclub, een vriendengroep van vijf microbiologen die elkaar tijdens hun studie in Amsterdam aan de VU tussen de colleges door vonden op het voetbalveld, vertelt Joop van Doorn, een van het vijftal. Nu onderzoekt hij bacteriën en virussen op bloembollen, bomen en fruit bij Praktijkonderzoek Plant en Omgeving. Ook twee andere leden van de vriendenclub zijn inmiddels opgenomen in de Wageningen-UR-familie: Peter Willemsen van het Centraal Veterinair Instituut en John van der Oost bij het Laboratorium voor Microbiologie.

Het boek is geboren, vertelt Van Doorn, vanuit de wens enthousiasme te kweken voor de microbiologie. Dat doet de microbenclub via de website - 'we zitten nog vol met ideeën: van filmpjes op Youtube tot nieuwe apps' - en nu ook met de fraaie en ruimhartig geïllustreerde canon. Bij het maken daarvan hadden de samenstellers geen specifieke doelgroep voor ogen, aldus Van Doorn. 'Wel hopen we dat het boek terecht komt in de hoogste klassen van de middelbare scholen via de biologieleerkrachten, bijvoorbeeld als hulpmiddel voor werkstukken en spreekbeurten.'

Aan animo om mee te werken, was er geen gebrek. 'Toen we een oproep deden en collega's benaderden met de vraag: wat moet er op jouw terrein per se in de canon komen, werden we overspoeld met verhalen en ideeën. Er is uiteraard geordend, maar er zijn niet heel stringente afwegingen gemaakt; het is een bonte verzameling', aldus Van Doorn. Het gevolg is wel dat bijvoorbeeld de virussen maar zijdelings aan de orde komen; de algen het moeten doen met één verhaal (van René Wijffels over biodiesel) en ook de plantenziekten er wat bekaaid af komen. Daar staat een fikse fruitmand tegenover van interessante, vaak ook actuele onderwerp, zoals Q-koorts, antibioticaresistentie, Alzheimer, afvalwaterzuivering, waarom steriele kippen nergens naar smaken, de wraak van Montezuma, en natuurlijk grondleggers als Van Leeuwenhoek, Pasteur en Kluyver. En wie zijn favoriete onderwerp nog node mist: op de site kan iedereen mee helpen schaven aan een nog betere canon.

Microcanon - Wat je beslist moet weten over microbiologie. Natuurwetenschap & Techniek (Veen Magazines), 42,50 euro.