Wetenschap

Mexicaanse promovenda wint prijs

Promovenda Tania Martínez heeft de Nationale Jongeren Prijs van Mexico gewonnen. Zij krijgt de prijs voor haar wetenschappelijke verdiensten en inspirerende voorbeeld.
Roelof Kleis

Martinez ontving de prijs, samen met zeventien andere jonge Mexicanen, uit handen van president Enrique Peña Nieto. In de toespraak die ze namens alle winnaars hield, benadrukte Martinez de noodzaak voor meer investeringen in het onderwijs aan de inheemse bevolking op het platteland.

Martinez komt zelf van het Mexicaanse platteland. Toen zij 14 was, verliet ze Tamazulápam Mixes, een bergdorp ten noorden van Oaxaca, om te gaan studeren aan de universiteit van Chapingo in Centraal Mexico. Zij behoorde daarmee tot een gelukkige minderheid. ‘Van de 90 kinderen uit mijn jaar hebben er maar 8 een bacheloropleiding kunnen volgen. Die situatie is nog steeds niet veranderd.’

Ik hoop dat mijn prijs mensen motiveert om trots te zijn op hun inheemse afkomst

Tania Martinez

De 15 miljoen inheemse Mexicanen, zo’n 15 procent van de bevolking, zijn de armste en meest achtergestelde inwoners van het land. Martinez heeft zich als een van de weinigen aan die situatie weten te ontworstelen. Na haar bachelor kreeg ze als eerste inheemse Mexicaanse een prestigieuze Fullbright-beurs om in de Verenigde Staten verder te studeren. In 2012 voltooide Martinez haar master aan de Universiteit van Arizona en ging werken bij het CIMMYT (mais- en tarweonderzoek) in Mexico.

Sinds 2013 combineert ze dat met een promotietraject in Wageningen bij de leerstoelgroep Kennis, technologie en innovatie. In haar promotieonderzoek richt ze zich vooral op de sociale kant van de invoering van nieuwe technologie. ‘Ik wil ervoor zorgen dat landbouwkundige projecten ook de meest gemarginaliseerde groepen bereiken en verder helpen. Daarvoor is een beter begrip nodig van de omstandigheden waarin zij leven.’ Aan de prijs die Martinez ontving, zit een geldbedrag vast. Dat geld zet ze onder meer in om boeken te kopen voor leesclubs op het platteland. Een deel gaat ze mogelijk besteden aan een documentaire over sociaal onrecht waar inheemse Mexicanen aan blootstaan. ‘Mexico is een land waar veel discriminatie is. Ik hoop dat mijn prijs mensen motiveert om trots te zijn op hun inheemse afkomst.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.