Nieuws - 1 januari 1970

Meteorologen willen unieke Wageningse meetreeks redden

Bouwplannen bedreigen het Wageningse weerstation met de langste meetreeks aan zonnestraling ter wereld. Om de unieke meetserie te redden willen de meteorologen het station daarom het liefst zo snel mogelijk verder het Binnenveld in verhuizen.

,,We staan niet te juichen, een weerstation verhuis je liever niet. Maar als er om je heen gebouwd gaat worden, kun je beter verkassen’’, zegt prof. Bert Holtslag, hoogleraar Meteorologie en luchtkwaliteit. Een weerstation hoort volgens internationale afspraken in het open veld te staan. ,,Als er gebouwen verschijnen, levert dat verstoringen op en worden de meetreeksen minder representatief voor de omgeving. Als het station toch moet verhuizen dan liefst zo snel mogelijk. We kunnen dan de metingen op de oude en nieuwe locatie met een flinke overlap laten lopen, en zo de meetreeksen op een verantwoorde manier voortzetten’’, aldus Holtslag.
De meest bijzondere meetreeks is, zonder twijfel, die aan de inkomende zonnestraling. De meetreeks werd omstreek 1930 ingezet door de eerste Wageningse hoogleraar natuurkunde, meteorologie en klimatologie, professor Van Gullik. Hij wist als eerste de inkomende zonnestraling te meten met zijn speciaal hiervoor ontwikkelde pyranometer. Het zijn volgens Holtslag ‘metingen met een onschatbare waarde voor klimaat- en gewasonderzoekers’ die door velen via de website (www.met.wau.nl) worden geraadpleegd.
Omstreeks 1970 verhuisde de meetopstelling – eveneens vanwege oprukkende bebouwing - van Duivendaal (achter het huidige bestuurscentrum) naar de Haarweg. Het meetstation ligt daar nu midden in de weilanden, halverwege tussen de universiteitsgebouwen Zodiac en De Nieuwlanden.
In dit gebied willen Wageningen UR en de gemeente over ongeveer twee jaar starten met het bouwen van een nieuwe woonwijk en bedrijventerrein, mede ter financiering van de nieuwbouwplannen voor Wageningen UR op De Born. Een mogelijke nieuwe vestigingsplaats voor het weerstation is het onderzoeksterrein ‘De Veenkampen’, dat ongeveer twee kilometer noord-westwaarts het Binnenveld in ligt. Holtslag: ,,Het terrein maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur, dat heeft als voordeel dat het waarschijnlijk lange tijd een relatief open gebied zal blijven. Anderzijds moeten we wel toestemming krijgen om daar onze tien meter hoge meetmast voor weerobservaties te bouwen en ook om er een gebouwtje neer te zetten.’’ Wageningen UR, eigenaar van het terrein, is hierover in overleg met de gemeente en de provincie.
De verhuisperikelen kunnen de Wageningse meteorologen ook nog een wetenschappelijk buitenkansje opleveren. ,,Als we toestemming krijgen om op de huidige locatie een klein meteostation te handhaven, dan kunnen we unieke metingen doen naar de invloed van de oprukkende woningbouw op het klimaat’’, aldus Holtslag. | G.v.M.