Wetenschap - 20 juni 2002

Met spoed gezocht: nieuwe bestuursleden

Net als de studentenraad hebben ook enkele Wageningse studentenclubs moeite om mensen te vinden. De overgang naar een nieuw studieprogramma wordt genoemd als ??n van de knelpunten voor de vorming van een nieuw verenigingsbestuur.

De meeste studenten met bestuursfuncties zijn derde- of vierdejaars, die al wat ervaring binnen de vereniging of organisatie hebben opgedaan. De huidige derdejaars, die in 1999 zijn begonnen, kunnen echter wat moeilijker een jaar weinig of niets aan hun studie doen omdat allerhande vakken van hun oude studieprogramma komend jaar voor het laatst zullen worden verzorgd.

Volgens Anita Jurgens van de WSO willen sommigen wel volgend jaar in het bestuur. "Het ziet ernaar uit dat we maar vier kandidaten hebben voor vijf functies. We dachten dat die laatste nog wel te vinden moest zijn, maar dat blijkt best moeilijk. Als we niet genoeg mensen vinden, zullen we dingen moeten gaan laten vallen."

Het bestuur van de Wageningsk Studinte Selskip foar Fryske St?dzje (WSSFS) heeft nu noodgedwongen drie in plaats van vier leden vertelt de onlangs afgetreden Ingrid van Zanten. "We hebben dit jaar niet veel nieuwe leden gekregen. Maar je moet ze ook niet meteen in willen zetten want anders heb je het jaar daarna weer een probleem. De taken zijn nu dus over minder mensen verdeeld."

Bij jongerenvereniging Unitas is het nog niet duidelijk wie er volgend jaar in het bestuur gaan. Penningmeester bar Wieteke Kamps denkt dat het ook te maken heeft met het feit dat leden minder lang actief zijn. Kamps: "We houden leden minder lang vast. Ook is het best moeilijk om het bestuur in te gaan als je hier pas een jaar rondloopt. Een jaar voltijds in het bestuur is best ingrijpend. Daarnaast hebben we als jongerenvereniging ook leden die niet hier aan de universiteit studeren maar in bijvoorbeeld Utrecht of Arnhem een opleiding volgen. Zij komen niet in aanmerking voor een bestuursbeurs, maar andere structurele middelen van bestaan kunnen we ze ook niet bieden. We houden echter hoop dat we voor september toch voldoende mensen hebben gevonden."

Bij de studentenverenigingen KSV St. Fransicus Xaverius, Ceres en SSR-Wageningen ging het vinden van nieuwe mensen vrij soepel, net als de sportstichting Thymos. Bij roeivereniging Argo zijn ze een heel eind op weg. "Het is voor mensen toch een hele stap om een jaar te stoppen met studeren" aldus Steven Schoofs, die zich bij Argo onder andere bezighoudt met sponsoring. "De overgang naar het nieuwe studieprogramma speelt daar wel bij mee. Maar een jaar bestuur is leuk en leerzaam. Je leert hier dingen die je niet tijdens je studie leert: samenwerken, jezelf presenteren bij bedrijven." | Y.d.H.