Student - 28 november 2013

‘Met sigaretten de politie te vriend houden’

tekst:
Karst Oosterhuis

Wie? Thomas Lameris, student Bos- en natuurbeheer
Wat? Onderzoek naar gedrag van de zwarte leeuwerik
Waar? Kazachstan

‘Samen met een medestudent, Thijs Fijen, ben ik dit voorjaar naar Kazachstan geweest om onderzoek te doen naar de zwarte leeuwerik. Het onderzoek was bedoeld voor de thesis van Thijs. Ik ging mee om te helpen, mede omdat ik Russisch spreek. Op de steppes van Kazachstan hebben we het gedrag van de zwarte leeuwerik onderzocht. Die vogel komt alleen voor in Kazachstan en Zuid-Rusland. Interessant is dat de vrouwtjes gedroogde mest van paarden en koeien rond het nest verzamelen. Met ons onderzoek wilden we erachter komen waarom ze dat doen. Daarvoor hebben we verschillende hypotheses getest die dat gedrag zouden kunnen verklaren. Eén daarvan was dat de mest er mogelijk voor zou zorgen dat het nest minder snel vertrapt of leeggeroofd zou worden. Uiteindelijk bleken de brokken mest vooral te dienen  ter bescherming tegen de koude noordoostenwind. Een goed isolatiemiddel dus.

Om data te verzamelen hebben we twee maanden over de steppe gescheurd met onze Lada Niva om nesten te zoeken en die vervolgens te monitoren. Dat hield in dat we elke twee dagen hetzelfde rondje reden, dus dat hadden we op den duur ook wel gezien. In het begin was het erg koud en vroor het ’s nachts vaak. Later warmde het op zodat de steppe groen werd. Maar dat bracht weer enorme wolken muggen met zich mee. Met de Lada was eigenlijk elke dag wel wat aan de hand, vaak moesten we met grasspriet een slangetje doorprikken voor de benzinetoevoer, en een andere keer moesten we dagenlang wachten op een onderdeel voor de auto.

De bevolking van Kazachstan is erg relaxed, wel is het een vereiste om Russisch te kunnen spreken. Ook is het verstandig altijd wat sigaretten op zak te hebben om de die politie te vriend te houden, die hebben we meerdere keren moeten omkopen om hogere boetes te voorkomen. Dit gebeurde ook toen we incheckten voor onze vlucht en er iets niet in orde bleek te zijn met ons visum. Gelukkig was ook dat op te lossen met een boete. De vlucht hebben we uiteindelijk net gehaald.’

Wil je meer weten over het onderzoeksresultaten? Op 30 november houdt Thijs Fijen een lezing over de Zwarte Leeuwerik: https://www.sovon.nl/nl/actueel/nieuws/lezing-over-zwarte-leeuweriken