Student - 6 oktober 2010

Met pepper spray de wildernis in

Anneloes Dijkstra is wilderness ranger voor de US Forest Service in Montana

Anneloes Dijkstra
Wie? Anneloes Dijkstra, studente regional development and innovation
Wat? Onderzoek naar de effectiviteit van natuureducatie via informatieborden en beereducatie
Waar? Montana, Verenigde Staten
Waarom? Mensen bewuster maken van de natuur en laten zien hoe ze in berengebied veilig kunnen recreëren
'Ik heb in totaal zes maanden als wilderness ranger voor de US Forest Service gewerkt. Door middel van foldertjes en informatieborden probeert deze organisatie recreanten bijvoorbeeld duidelijk te maken dat het beter is pepper spray te dragen in berengebied dan een pistool. Een dreigende grizzly kan namelijk extra agressief worden van geweerschoten. Daarbij is de grizzly een beschermde diersoort, en mag je er in principe niet op schieten. Dus, speciale pepper spray tegen beren is de oplossing.
De Forest Service plaatst ook informatieborden die wat vertellen over de interactie tussen verschillende dieren en planten in het gebied. Weinig mensen weten bijvoorbeeld dat de belangrijkste voedselbron van de grizzly dennenappels zijn. Een opkomende keversoort voedt zich met de bast van de den waarin deze dennenappels groeien. De bomen gaan daardoor dood, wat een serieuze bedreiging voor de grizzly vormt.
Ik heb data bestudeerd maar heb ook zelf mensen geïnterviewd. De hele tijd wacht je dan bij informatieborden tot er eindelijk iemand langskomt. Op een dag zat ik verveeld tegen een boom aan te leunen en zag ik plots dat die vol zat met verse klauwsporen en haren van een beer die de boom als krabpaal had gebruikt. Een paar kilometer van de plek waar ik zat, was een paar dagen eerder een man gedood door een grizzly. Dat was wel eng.
Maar het was niet het engste wat ik heb meegemaakt. Op een dag was ik met twee teamgenoten op pad in de wildernis toen we plots een doffe dreun hoorden. Daarna hoorden we een leeuwenbrul en stonden er ineens twee mountain lions voor onze neus. Mountain lions zijn erg schuw en als je er eentje ziet jaagt hij meestal op je. Ik ben nog nooit zo bang geweest en ik greep meteen naar mijn pepper spray. Gelukkig liepen ze in een boog om ons heen.
Dit was de tweede keer dat ik stage in Montana heb gelopen. Ik mis het nu alweer heel erg: de bergen, de vriendelijke mensen, de natuur, de dieren... . Alles is er veel groter, spectaculairder en ruimer. Hier is alles volgebouwd, druk en benauwd. Daar lopen in de winter meer herten op straat dan mensen. Het is er geweldig!'  Christoph Janzing