Student - 12 juni 2008

Met ouderwets zwempak toch titel

Het scheelt misschien wel twee procent, het nieuwste zwempak, de LZR Racer van Speedo. Toch zwom Rieneke Terink zonder dat superpak dit weekend maar liefst zes persoonlijke toptijden op de open Nederlandse Kampioenschappen zwemmen in Eindhoven. En pakte ze opnieuw een titel op de vierhonderd meter wisselslag.

nieuws_2302.jpg

Foto: AZ&PC

Het lijkt niet helemaal eerlijk als in de banen naast je allemaal zwemmers liggen met een gestroomlijnd, ondersteunend pak van hypermodern materiaal, waarmee al veel records sneuvelden. Maar dat is nu wel de praktijk. ‘Ik droeg een gewoon, ouderwets haaienpak’, vertelt Rieneke, student Biologie aan Wageningen Universiteit. ‘Maar ik zwem bij een kleine club in Amersfoort, en die heeft niet genoeg sponsorgeld om LZR Racers te kopen zoals de clubs in Amsterdam en Eindhoven. En als student kan ik dat zelf niet betalen.’ Zo’n volledig bedekkend pak kost zeshonderd euro, en verliest naar verluidt al vrij snel zijn bijzondere eigenschappen.
Rieneke behaalde evengoed een derde plek en twee eerste plaatsen, op de vierhonderd meters vrije slag en wisselslag. Op die vrijeslagtitel is Rieneke het meest trots, omdat ze twee meiden versloeg die op de halve afstand in Peking mogen uitkomen op de estafette. Het toernooi gaf Rieneke verder hoop voor de Europese kampioenschappen in december in Kroatië. ‘De persoonlijke limiet voor de tweehonderd wissel ga ik dit jaar vast halen.’