Organisatie

Met kaart en kompas dwars door campus

De campus is zondag het decor van een oriëntatieloopwedstrijd. Ruim zeventig deelnemers doen mee, onder wie studenten die strijden om het Nederlands Studenten Kampioenschap Oriëntatieloop.

WUR- wetenschapper Marco Mensink in actie als oriëntatieloper. Foto: Derk de Vries

Pardon? Zeker, Oriëntatieloop. Je hebt er waarschijnlijk nooit van gehoord. Toch is het een sport die door tienduizenden wordt beoefend. In Zweden, Engeland en Tsjechië wel te verstaan. In Nederland zijn er een paar honderd fanatiekelingen. Zondag verschijnen er op de campus zo’n zeventig aan de start, onder wie zeven studenten.

Geen platgetreden paden

Het principe van de sport is simpel. In onbekend terrein zijn ijkpunten uitgezet die ook op een speciaal ontworpen topografische kaart gemarkeerd zijn. Door de kleurverschillen op de kaart is voor de geoefende oriëntatieloper de beloopbaarheid van het terrein in te schatten. Met behulp van kaart en kompas moet een weg gevonden worden dwars door het terrein. De deelnemers krijgen een chip om een vinger gebonden. Alle ijkpunten moeten volgens een van te voren bepaalde volgorde worden gescand. Bij de finish wordt de tijd gemeten en de chip uitgelezen. Wie de snelste tijd heeft én de ijkpunten op volgorde heeft gelopen, is winnaar. De deelnemers starten na elkaar met een tussenpoos van twee minuten.

Wel of geen kampioen?

Marco Mensink is universitair docent Voeding en Gezondheid aan WUR en oriëntatieloper. Hij heeft een baan uitgezet langs dertig ijkpunten op het campusterrein. ‘De lengte van de baan is 7,5 kilometer, maar dat is de afstand tussen de ijkpunten als je ze verbindt door rechte lijnen dwars door gebouwen en waterpartijen’, zegt Mensink, ‘dus de lopers moeten een grotere afstand afleggen.’ Er hebben zich tot nu toe zeventig deelnemers gemeld, waaronder zeven studenten die strijden om het Nederlands Studenten Kampioenschap Oriëntatieloop. ‘Ik weet niet zeker of er een kampioen aangewezen mag worden. Volgens de reglementen moeten er minimaal vijftien studenten deelnemen uit zes verschillende steden. We zullen wel zien.’

Niet sexy

Nederland telt vijf verenigingen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Oriënteringsloop Bond (NOLB). Mensink is lid van Argus, de Wageningse Oriëntatieloop vereniging. ‘Ik vind Oriëntatielopen eigenlijk een beetje sloom klinken. In Engeland heet het Orienteering, dat is een stuk sexyer’. Het is van oudsher een militaire sport uit Engeland en Scandinavië. Militairen leerden zo vaardigheden om te kunnen navigeren in onbekend terrein. ‘Het is een echte loopsport’, zegt Mensink, ‘maar als je goed kunt kaartlezen en navigeren kan je tijd winnen door een kortere route uit te stippelen.’ Dat moet dan wel al hardlopend gebeuren, want de klok is onverbiddelijk. ‘Er zijn wel eens deelnemers tweeeneenhalf uur onderweg, waar anderen er 35 minuten over doen’, aldus Mensink.

De Oriëntatieloop start aanstaande zondag om 10u30 vanaf De Bongerd. Inschrijven kan niet meer, komen kijken wel.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.