Student - 19 april 2007

Met je idee de lift in

Stap samen in de lift, stel jezelf voor, leg je idee uit en zeg wat je van de ander wilt. En dat in een halve minuut. Dat is de kern van de elevator pitch. Het Studenten Ondernemers Centrum (StOC) in Wageningen organiseerde woensdag 11 april een workshop waarbij studenten dat zelf konden ervaren.

640_nieuws.jpg
Trek iemands aandacht met iets dat jullie bindt, adviseert Gitte Schober, projectleider van de Wageningen Business Generator en één van de inleiders. ‘Pas je boodschap aan de luisteraar aan.’ Dat is best moeilijk, geeft ze toe. ‘Een presentatie met vijftien dia’s is makkelijker.’
Ongeveer twintig studenten zijn voor deze StOC-activiteit naar de collegezaal in de Leeuwenborch gekomen. Enkelen willen meedoen aan de Business Challange begin mei, een wedstrijd businessplan schrijven voor studenten, en dit is een goede voorbereiding. ‘Juryleden raken snel verveeld. De verpakking is soms belangrijker dan de boodschap’, zegt Schober.
Dan geven Schober en Joep Koene van Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland praktijkles. ‘Wie wil er met mij de lift in?’, zegt Schober en drukt op de liftknop. Margot durft wel. Als de studente een minuut later de lift uitkomt, lacht ze. ‘Kom straks mijn kaartje even halen’, zegt Schober. Margot’s spontane idee om mensen die afstuderen te wijzen op de mogelijkheid een eigen onderneming te starten had succes; ze heeft een afspraak. ‘Terwijl ik hier eigenlijk kwam om voor mijn vereniging te leren hoe je op mensen afstapt’, vertelt Margot, die lid is van SSR-W.
Tweedejaars Plantenwetenschappen Michiel houdt zijn idee nog liever even voor zich, net als Harmen, student Food Quality Management – die snakt naar een sigaret als hij de lift uitkomt. Zumi Nguyen, een Vietnamese die werkt bij Microbiologie, is meer ontspannen. ‘Ik wil in Vietnam een bedrijf beginnen in micro-organismen die nodig zijn bij de zuivering van afvalwater, en oefen voor de Business Challenge.’
Het moeilijkst blijkt het om duidelijk te maken wat de ander aan je idee heeft, ontdekt Lenneke van de eerstejaarscommissie van SSR-W. Ze gaat met Koene de lift in om een sponsor te werven en komt er met rode konen weer uit. ‘Hij vond me heel enthousiast maar hij ziet niet hoe hij er geld aan kan verdienen.’