Nieuws - 15 oktober 2010

Met gepaste trots

De 'battle of the universities' wordt, zoals laatst nog besproken in deze rubriek, heftig uitgevochten in de befaamde international rankings. Maar het strijdtoneel is breder. Ook op het gebied van 'politieke invloed' schermen de academies graag met elkaar. De Radboud Universiteit, bijvoorbeeld, pocht met vier minister-presidenten onder de alumni. Consequent beter scoren de Randstedelijke universiteiten. Neem het 'VU-kabinet': zowel Bos als Balkenende en Rouvoet behaalde hun bul op de gereformeerde Amsterdamse universiteit. Nu is Leiden aan zet.

Bij_de_buren.jpg
Maarliefst zes ministers van Rutte I hebben in Leiden gestudeerd, zo lezen we in Mare. Het universiteitsblad maakte een aardig profiel van de jonge historicus Mark Rutte. Aimabel, slim en nooit verlegen om een praatje in de wandelgangen over pianospelen of de opstand van patriotten in Haarlem aan het eind van de achttiende eeuw, zijn afstudeeronderwerp. Zijn scriptiebegeleider Simon Groenveld: "Hij kwam altijd een praatje maken. Daar merkte je dat de studie hem echt interesseerde. Dat was een groot verschil met bijvoorbeeld Maxime Verhagen. Dat was een stillere student, die minder opviel.' Campus.tv maakte een reportage in Leiden (zie hieronder) en feliciteerde het lokale studentencorps Minerva met zoveel regeringsinvloed.
De Rijksuniversiteit Groningen levert deze periode dan geen premier, op de instelling studeert wél de mooiste studente van het land - eat that Leiden! Deze week stootte Marimath de Moor de Rotterdamse Romiy Wiese, de winnaar van vorig jaar, van troon. Maar echt heel gelukkig is ze er niet mee. 'Ik ga dit echt nooit meer doen', verklaarde ze tegenover Campus.tv. Sinds haar snelstijgende roem wordt 's lands mooiste slimste alleen maar door het slijk gehaald. 'Volgens sommigen moet ik in stukken gereten worden, en van achteren worden genomen. Anderen zeggen dat ik een snor heb of op Jan Smit lijk.'
Hilarisch, die trotsheid op een vastgeroest old-boys-netwerkje en een studente die haar beauty belangrijker vindt dan haar brain. Maar het kan nog grappiger. Universiteiten kunnen namelijk ook te trots zijn op een Nobelprijswinnaar die helemaal niet actief is op hun universiteit. Omdat Andre Geim en Konstantin Novoselov vorige week de Nobelprijs voor Natuurkunde verdienden, deelde de Nijmeegse universiteit 5300 gebakjes uit aan hun studenten. Columniste Jacqueline van Dongen smulde ervan. 'Geim werd geboren in Rusland, kwam na een tijdje naar Nijmegen en werd hier bijzonder hoogleraar. Een prima titel inderdaad. In Nottingham, Bath, Kopenhagen, Zürich, Delft en Antwerpen kreeg hij ook een gave titel. Oja, hij woont in Engeland. Maar god wat is hij Nijmeegs.' In de nieuwste Vox lees je hier overigens meer over.
Over Vox en trots gesproken: gisteren is de volledige redactieraad van het Nijmeegse universiteitsblad opgestapt vanwege een conflict met het College van Bestuur. Wanneer breekt de tijd aan dat universiteiten eens trots gaan worden op hun onafhankelijke universiteitsbladen? Universiteiten, vecht jullie battle eens in de bladen uit!