Wetenschap - 28 september 2006

‘Met de polypil medicaliseer je het leven’

Ouderen die veel vis, fruit, groenten, knoflook en amandelen eten, en daar regelmatig een glaasje wijn bij drinken, kunnen het risico op hart- en vaatziekten met 75 procent verminderen. Dat zei prof. Lisette de Groot, hoogleraar Voedingsfysiologie van de oudere mens aan Wageningen Universiteit, vrijdag 22 september in Trouw.
De Groot ziet meer heil in het volgen van zo’n dieet dan in de zogenaamde polypil die vijftigplussers zouden moeten slikken ter voorkoming van hart- en vaatziekten. ‘Je medicaliseert het leven met een preventiepil, terwijl gezonde voeding – iets natuurlijks – veel te bieden heeft. Gezonde voeding samen met een gezonde leefstijl en veel beweging geeft al een veel betere levensverwachting.’
De Groot maakt zich in het interview zorgen over gewichtsverlies bij ouderen. ‘Dat is een groot probleem dat bekendstaat als ouderdomsanorexia. Bij ouderen in een zorginstelling is 30 tot 60 procent ondervoed. Ziekte en gebrek aan beweging spelen mogelijk hierbij een rol. Wat mij hiernaast zorgen baart, is dat 20 tot 40 procent van de gezonde ouderen het risico loopt van ondervoeding. Dat is een veeg teken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een afname met 4 procent van het lichaamsgewicht per jaar al leidt tot een sterk verhoogd sterfterisico. En dat gebeurt ongeacht het optreden van ziekte. Er moet dus worden ingegrepen in het voedingspatroon. Het eten moet verbeterd. Hoe? Dat kan op veel manieren: met aandacht voor de kwaliteit en kwantiteit, voor smaak en de omgeving. Soms kunnen supplementen uitkomst bieden. Er zijn al verzorgingstehuizen die hiermee experimenteren.’

Re:ageer