Student - 26 april 2007

Met blote voeten op de aarde

Droevendaal is nog altijd een hippieparadijs. Op zondag 22 april vierden bewoners van het Wageningse studentencomplex blootsvoets de Dag van de Aarde, met films, muziek, workshops en stoepkrijt.

Loes doet aan capoeira tijdens de <em>Earth Day</em> op Droevendaal.
Loes doet aan capoeira tijdens de Earth Day op Droevendaal.

Foto: Guy Ackermans

In de middagzon ligt Droef er op het eerste gezicht verlaten bij. Er ligt alleen een meisje achter een oude jeep op de parkeerplaats. In stilte schuurt ze de roestige achterkant. Maar stoepkrijttekeningen kleuren het asfalt, en in de verte klinken djembés.
Verderop op een veldje tussen de barakken hebben zich ruim honderd mensen verzameld. Loes Mertens, derdejaars Biologische productiewetenschappen en organisator, beweegt op tromgeroffel. Waarom deze dag? ‘Earth Day is een internationale feestdag waarop over de hele wereld natuur- en milieuverenigingen samenkomen om meer milieubewustzijn te creëren. Ik hoorde er onlangs van, maar hij bleek hier nog niet te worden gevierd.’ Ze koos voor Droevendaal omdat ze hier veel mensen kent en er ‘veel creativiteit is’.
Blote schouders kleuren zachtjes rood, flesjes bier gaan naar de mond, een meisje staat twee minuten op haar handen en een hond hapt naar jongleerballetjes. Coretta en Anouk zitten gezellig te keuvelen. ‘Ik vier eigenlijk meer een niet-leren moment’, zegt Coretta, en plukt enkele grassprieten. Ze woont naast het veldje en belde Anouk om te vragen of ze ook kwam. De studentes denken dat de meeste aanwezigen al milieubewust zijn. Straks eten ze mee met Food not Bombs die op het veld een maaltijd maakt. ‘Leren kan morgen ook nog’, zegt Coretta.
Verderop rust Yesim uit van het groente snijden. Ze is enthousiast over deze aardedag. ‘Veel mensen vergeten onze band met de aarde. Natuur inspireert, en we moeten er goed voor zorgen.’ De sfeer en de plek vindt ze bijzonder. ‘Dit soort vrijheid heb je meestal niet in de stad’, zegt de studente Environmental Sciences.